Poeziile scrise de inteligența artificială (AI) sunt preferate celor scrise de oameni, conform unui nou studiu, scrie Radio Eco Natura.
Poeziile generate de AI sunt considerate mai ”valoroase” decât cele ale poeților celebri
Cititorii fără experiență în poezie, care au participat la studiu, au fost mai înclinați să considere poeziile generate de AI drept creații umane, comparativ cu cele scrise efectiv de oameni.
Studiul, desfășurat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, a implicat poezii ale unor renumiți poeți de limbă engleză, alături de creații generate de ChatGPT 3.5 în stilul acestora.
Participanților li s-au prezentat atât poezii originale, cât și replici inspirate de autori precum Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, Samuel Butler, Lord Byron, Walt Whitman, Emily Dickinson, TS Eliot, Allen Ginsberg, Sylvia Plath și Dorothea Lasky.
Spre deosebire de cercetările anterioare, acest studiu a arătat că participanții au evaluat poeziile generate de AI ca având o calitate generală superioară celor scrise de poeții umani.
Poezia umană versus AI: Complexitate versus claritate și nevoia de reglementare
”Complexitatea şi opacitatea poeziilor scrise de oameni reprezintă o parte din farmecul acestor poezii”, scriu autorii studiului.
Astfel de poezii ”recompensează studiul şi analiza în profunzime, într-un mod în care poezia generată de inteligenţa artificială poate să nu o facă”.
Cu toate acestea, ”deoarece poeziile generate de inteligenţa artificială nu au o astfel de complexitate, ele sunt mai bune la comunicarea fără ambiguitate a unei imagini, a unei stări de spirit, a unei emoţii sau a unei teme către cititorii neexperţi în poezie, care ar putea să nu aibă timp sau interes pentru analiza aprofundată cerută de poezia poeţilor umani”, au mai transmis experții.
Autorii studiului concluzionează faptul că, având în vedere dificultăţile cititorilor de a identifica textele scrise de maşini şi ”încrederea lor aparentă că IA nu vă genera imitaţii ale experienţei umane”, ”ar putea fi util” că guvernele să urmărească reglementări privind transparenţa IA.