17.2 C
București
vineri, 17 mai, 2024

De ce protestează Greta Thunberg împotriva unor parcuri eoliene? 

Parcuri eoliene construite pe pământ indigen, măr al discordiei între populația indigenă sami și proprietarii acestora

Greta Thunberg s-a alăturat protestelor unor activiști de mediu norvegieni împotriva unor parcuri eoliene. Acestea sunt construite pe terenurile folosite în mod tradițional de păstorii indigeni de reni, sami, din Norvegia. Ea spune că amplele parcuri eoliene norvegiene reprezintă o încălcare „inacceptabilă” a drepturilor omului. Împreună cu alți zeci de militanți, activistul de mediu suedez a blocat intrările în ministerul energiei din Oslo, luni, 27 februarie 2023.

Thunberg este o susținătoare vocală a încetării dependenței lumii de energia pe bază de carbon. Ea spune, totuși, că tranziția la energia verde nu poate avea loc în detrimentul drepturilor indigenilor. „Drepturile indigene, drepturile omului, trebuie să meargă mână în mână cu protecția climei și cu acțiunile climatice. Acest lucru nu poate avea loc în detrimentul unora. Nu ar mai fi vorba de justiție climatică, în acest caz”, a spus ea, într-un interviu acordat agenției de presă Reuters.

Membru al populației sami. Foto: Nikola Johnny Mirkovic, Unsplash

Situația legală a celor două parcuri eoliene din Norvegia, controversială

Fermele eoliene în cauză ocupă terenuri folosite în mod tradițional de păstorii indigeni de reni, sami, din centrul Norvegiei. Cele 151 de turbine pot alimenta aproximativ 100.000 de case. În 2021, Curtea Supremă a țării a decis în favoarea populației Sami. Legiuitorii au decretat că proiectele au încălcat drepturile acesteia, în conformitate cu convențiile internaționale. În ciuda acestui fapt, turbinele rămân funcționale, la peste 16 luni după decizia Curții. 

„Au așteptat deja mai bine de 500 de zile, un timp mai mult decât suficient, cred eu”, argumentează militanta. Acesteia i s-au alăturat activiștii de la organizațiile norvegiene de protecția mediului „Nature and Youth” și „Norwegian Samirs Riksforbund Nuorat”. Împreună, ei au blocat intrările în Ministerul Petrolului și Energiei, în semn de protest.

Cum perturbă parcurile eoliene viața oamenilor sami?

Crescătorii de reni din țara nordică spun că turbinele eoliene le sperie animalele și perturbă tradițiile vechi. „Suntem aici pentru a cere ca turbinele să fie demontate, și ca drepturile legale să fie respectate”, spune cântăreața, compozitoarea, actrița și activista Sami Ella Marie Haetta Isaksen. Ea și alți manifestanți sami ocupaseră de joi zona de recepție a ministerului. Poliția i-a îndepărtat cu forța și reținut, luni, în jurul orei 1.30. Ei au fost eliberați la scurt timp după asta, și s-au întors la minister, de data aceasta afară, în jurul orei 6 dimineața.

Protestatarii sami și-au purtat costumul tradițional, adesea numit gakti, pe dos, în semn de protest. Solidară cu ei, Greta spune: „Sunt aici pentru a sprijini lupta pentru drepturile omului și drepturile indigenilor. Statul norvegian încalcă drepturile omului și acest lucru este complet inacceptabil”.

Turbinele eoliene norvegiene, subiect de cotroversă. Foto: David Becker, Unsplash

Situația actuală: incertă

În ciuda hotărârii instanței supreme cu privire la parcurile eoliene, soarta lor finală este o dilemă juridică complexă, potrivit ministerului energiei norvegian. Acesta spune că speră să se găsească o soluție de compromis.

Verdictul instanței nu a precizat ce ar trebui să se întâmple cu cele 151 de turbine. Nu a fost decisă nici soarta celor zeci de kilometri de drumuri construite pentru a facilita construcția. 

„Înțelegem că acest caz este o povară pentru crescătorii de reni”, a declarat ministrul Energiei și Petrolului Terje Aasland într-un comunicat. „Ministerul va face tot ce poate pentru a contribui la soluționarea acestui caz – și că asta nu va dura mai mult decât este necesar”, a adăugat el.

Întrebată ce speră să obțină protestatarii, Greta spune: „Vrem ca morile de vânt să fie demontate, și pământul să fie returnat comunităților indigene de acolo”.

Ce spun proprietarii parcurilor eoliene

Printre proprietarii fermelor „Roan Vind” și „Fosen Vind” se numără Stadtwerke Muenchen din Germania, companiile de utilități norvegiene Statkraft și TroenderEnergi, precum și firmele elvețiene Energy Infrastructure Partners și BKW.

„Avem încredere că ministerul va găsi soluții bune care să ne permită să continuăm producția de energie regenerabilă, respectând, în același timp, drepturile proprietarilor de reni”, a comunicat Roan Vind. Compania BKW a declarat că se așteaptă ca turbinele eoliene să rămână unde sunt, cu măsuri compensatorii luate pentru a se asigura garantarea drepturile crescătorilor de reni sami. Stadtwerke Muenchen a refuzat să comenteze. Statkraft și Energy Infrastructure Partners nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

spot_img
Latest news
știri