12.5 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Franța suspendă importul de fructe și legume tratate cu un insecticid interzis în UE

Substanța este interzisă în Franța din anul 2018, iar în Uniunea Europeană - din 2021

Franța a decis să interzică importul de fructe și legume proaspete tratate cu insecticidul tiacloprid.

Acest insecticid este interzis în UE, a anunțat Ministerul Agriculturii, potrivit AFP, citat de HotNews.

Uniunea Europeană nu a luat încă nicio măsură pentru a limita intrarea unor astfel de produse în Europa

Întrucât Uniunea Europeană nu a luat încă nicio măsură pentru a limita intrarea unor astfel de produse în Europa, guvernul a decis, între timp și pentru a proteja consumatorii, să suspende, prin ordin ministerial, introducerea, importul și introducerea pe piața națională a fructelor și legumelor proaspete din țări terțe unde sunt tratate cu tiacloprid”, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

Substanța este interzisă în Franța încă din anul 2018

În egală măsură, oficialul a subliniat că substanța activă din familia neonicotinoidelor, a cărei utilizare este interzisă în Franța din septembrie 2018 și în Uniunea Europeană din februarie 2021, continuă să fie utilizată în alte părți ale lumii pentru a proteja culturile împotriva anumitor insecte.

Printre cele aproximativ șaizeci de măsuri menite să calmeze furia agricultorilor francezi, premierul Gabriel Attal s-a angajat, la 1 februarie, să împiedice acest tip de import.

Textul, adoptat pentru o perioadă de un an, va înceta să se aplice de îndată ce Comisia Europeană va da curs solicitării Franței de a reduce ”limitele maxime de reziduuri” (LMR) de tiacloprid care pot fi detectate în produsele alimentare care intră pe teritoriul european. 

Latest news
știri