26.2 C
București
luni, 6 mai, 2024

Franța interzice denumirile de friptură, cârnați sau șuncă pentru produsele vegetariene

Guvernul Franței a reglementat denumirile care pot fi folosite pentru produsele de origine vegetală.

Guvernul din Franța a publicat marți, 27 februarie 2024, un nou decret care specifică lista denumirilor rezervate produselor de origine animală. Acestea sunt interzise pentru produsele pe bază de proteine ​​vegetale, scrie ouest-france.

Măsura vine ca urmare a unei cereri de lungă durată din partea producătorilor de carne de animale. Industria animalelor spune că termeni precum „șuncă pe bază de plante”, „cârnat vegan” sau „slănină vegetariană” ar putea crea confuzie în rândul consumatorilor. În iunie 2022, guvernul a publicat un prim decret, dar care a fost suspendat de către Consiliul de Stat.

Noul text detaliază, în două liste, termenii rezervați produselor de origine animală sau care conțin foarte puține proteine ​​vegetale. Printre „termenii a căror utilizare este interzisă pentru desemnarea alimentelor care conțin proteine ​​vegetale” se numără:

  • file;
  • mușchi;
  • friptură;
  • cârnați;
  • escalop;
  • șuncă;

Franța interzice denumirea de friptură, cârnați sau șuncă pentru produsele vegetariene

Termenii „care se referă la denumirile de specii de animale, la morfologia sau anatomia acestora” sunt de asemenea interziși pentru promovarea unui produs vegetal, conform AFP.

Cu toate acestea, anumiți termeni pot fi utilizați pentru produsele alimentare „de origine animală care pot conține proteine ​​vegetale”. Condiția este să se respecte o proporție maximă de plante. Acestea sunt produse în care ingredientele vegetale „nu înlocuiesc alimentele de origine animală”.

Decretul prevede amenzi maxime de 1.500 de euro pentru o persoană fizică și 7.500 de euro pentru o companie, precum și o perioadă de tranziție de un an pentru vânzarea stocurilor existente.

Latest news
știri