Locuitorii din New York sunt din ce în ce mai atenți în ceea ce privește buna funcționare a coșurilor de gunoi robotizate, transmite publicația World Today.
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cornell a descoperit că new-yorkezii nu sunt doar receptivi la asistenții robotici, ci îi ajută pe roboți să se deplaseze, îndepărtând obstacolele din calea lor și stabilizându-i în cazul în care aceștia întâlnesc terenuri denivelate.
Studiul a examinat interacțiunea om-robot din Greenwich Village anul trecut, două dintre coșurile de gunoi robotizate fiind instalate într-o zonă aglomerată.
Designul coșurilor de gunoi robotizate este simplu, constând într-o cutie amplasată pe un hoverboard care conține un minicomputer și o cameră video
În timp ce designul părea a fi autonom, roboții au fost controlați de operatori umani nevăzuți, în ceea ce cercetătorii au spus că a fost menit să ”declanșeze comportamente de interacțiune naturale”.
”Videoclipul nostru arată că oamenii din public salută roboții, iar roboții încurajează interacțiunea socială între străini. Oamenii sunt din ce în ce mai implicați și colectează deșeuri pe care le oferă roboților”, au spus cercetătorii.
Interacțiunea om-robot este din ce în ce mai benefică pentru menținerea unui oraș curat
”Prin studierea interacțiunilor cu roboții din spațiile publice, putem înțelege mai bine gama de comportamente și norme pe care roboții le vor gestiona în mod autonom în implementările pe termen lung”, au mai transmis cercetătorii.
Raportul a fost prezentat la Conferința despre interacțiunea om-robot de la Stockholm săptămâna trecută și a fost publicat în studiul Conferinței internaționale ACM/IEEE din 2023 privind interacțiunea om-robot.