12.2 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Un nou tip de plastic reciclabil, care nu e fabricat din țiței sau derivați ai acestuia

Doi cercetători de la Universitatea de Stat Boise din SUA au dezvoltat un nou tip de plastic reciclabil. Acesta, spre deosebire de plasticul existent, nu este fabricat din țiței și derivații săi, conform Science Alert.

Din toate noile materiale plastice produse, au fost generate peste 6 miliarde de tone metrice de deșeuri de plastic. Acesta e un plastic ce nu se descompune, ci doar se rupe în bucăți mai mici. Doar 10% din acest plastic a fost reciclat până în prezent. În plus, fabricarea continuă a plasticului duce la folosirea materialelor derivate din combustibili fosili. La rândul lor, aceste materiale accentuează schimbările climatice.

Un nou tip de plastic reciclabil

Allison Christy și Scott Phillips descriu realizarea unui nou tip de plastic pe bază de poli(cianoacrilat de etil) sau PECA. Acesta este preparat din monomerul folosit pentru a face Super Glue.

Experimentele de laborator la scară mică sugerează că aproximativ 93% din noul plastic ar putea fi reciclat. Acest lucru se întâmplă chiar și atunci când plasticul este amestecat cu alte deșeuri de plastic neprelucrate, hârtie și aluminiu.

La fel ca toți polimerii din plastic, noul produs se formează printr-un proces de polimerizare în care unitățile monomerice repetate sunt legate împreună într-o reacție chimică.

Dacă e fabricat la scară industrială, Christy și Phillips sugerează că noul lor plastic PECA, reciclabil, ar putea înlocui materialele plastice din polistiren care nu sunt acceptate în majoritatea programelor de reciclare.

Christy și Phillips cred, totuși, că, în timp, plasticul PECA ar putea oferi o alternativă competitivă la alte forme de plastic.

„Datorită proprietăților excelente ale materialelor și ușurinței de reciclare, PECA poate fi utilă în alte contexte decât pur și simplu înlocuirea polistirenului. Asta ar îmbunătăți modul în care un flux de deșeuri din plastic ar putea fi reciclat”, scriu cei doi.

Experimentele inițiale de laborator sugerează că noul plastic PECA are proprietăți comparabile cu materialele plastice existente. În plus, el este stabil în medii calde și umede.

Această durabilitate și rezistență la degradare este ceea ce face plasticul atât de versatil, dar și dificil sau imposibil de distrus.

spot_img
Latest news
știri