7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

Creșterea noilor activități de petrol și gaze amenință să distrugă obiectivele climatice ale Acordului de la Paris

Producătorii mondiali de combustibili fosili sunt pe cale să crească de aproape de patru ori cantitatea de petrol și gaze extrase din noile proiecte aprobate până la sfârșitul acestui deceniu. SUA sunt pe primul loc într-un val de activitate care amenință să distrugă obiectivele climatice convenite, scrie The Guardian.

Nu poate exista o nouă infrastructură dacă planeta vrea să evite obiectivul de 1,5°C. Încălcarea acestui prag, convenit de guverne în acordul climatic de la Paris, va avea efecte din ce în ce mai agravate. Vor fi valuri de căldură, inundații, secetă și multe altele, au avertizat oamenii de știință.

În ciuda acestui lucru, marile companii de combustibili fosili au continuat activitățile de producție.

Anul trecut, cel puțin 20 de zăcăminte de petrol și gaze au fost pregătite și aprobate pentru exploatare. Vor fi extrași 8 miliarde de barili echivalent petrol. Până la sfârșitul acestui deceniu, arată raportul, industria combustibililor fosili își propune să extragă de aproape patru ori această cifră – 31 de miliarde de barili echivalent petrol – în 64 de zăcăminte noi de petrol și gaze.

SUA, care a produs mai mult țiței decât a produs vreo țară în istorie în ultimii șase ani, se află pe primul loc. Guyana a fost pe locul al doilea. Țările din America reprezeintă 40% din totalul petrolului nou descoperit în ultimii doi ani.

Eșecul de a încetini măcar puțin vânătoarea de noi zăcăminte riscă să spulbere speranțele ca lumea să rămână sub 1,5°C.

Infrastructura de petrol și gaze care operează deja va fi suficientă pentru a împinge lumea dincolo de pragul de 1,5°C. În plus, activitatea suplimentară planificată nu va face decât să crească și mai mult temperatura globală.

spot_img
Latest news
știri