2.5 C
București
joi, 28 noiembrie, 2024

Cinci țări UE și Norvegia  cer o lege mai drastica legat de poluarea cu microplastice

Microplasticele ajung în natură și chiar și în corpurile oamenilor

Șase țări din Europa cer Uniunii Europene să propună o lege ambițioasă pentru a preveni poluarea cu microplastice care înfunda și mai mult mediul. Declarația comună, semnată de Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Țările de Jos și Norvegia, salută obiectivul UE de a reduce intrarea microplasticelor în mediu cu 30% până în 2030. Cu toate acestea, documentul insistă că acest lucru trebuie să fie susținut de legislația UE. Microplasticele ajung în mediu în toate etapele ciclului de viață al materialelor plastice – producție, utilizare și eliminare. Ele iau diferite forme și dimensiuni”, scriu cele șase țări. „Se răspândesc prin aer, apă și sol și se găsesc chiar și în corpurile umane. În plus, există indicii că microplasticele pot dăuna sănătății umane și ecosistemelor, inclusiv speciilor acvatice”, continuă aceștia.

Măsuri imediate împotriva microplasticelor

Anul trecut, Comisia Europeană a organizat o consultare publică cu privire la o inițiativă „de abordare a microplasticelor eliberate neintenționat în mediu” pentru a crea o lege care să eticheteze, să standardizeze, să certifice și să reglementeze principalele surse de microplastice. Potrivit executivului UE, acest lucru ar îmbunătăți cunoștințele despre riscurile și apariția microplasticelor în mediu, apa de la robinet și alimente și ar reduce impactul asupra mediului și potențialele riscuri pentru sănătate. Cele șase țări fac apel la Bruxelles să urmeze exemplul și să „introducă măsurile necesare pentru a atinge ținta de reducere propusă” pentru microplastice. Acestea sunt bucăți minuscule de plastic, de obicei mai mici de cinci milimetri. Ele pot fi ingerate de animale și apoi se acumulează pe măsură ce își urcă în lanțul trofic.

Care sunt sursele de microplastice

Există două surse de poluare cu microplastice. Primul este particulele mici eliberate direct din spălarea hainelor sintetice, anvelopele uzate la volan și microplasticele din produsele de îngrijire personală, cum ar fi scrub-urile faciale. Acestea reprezintă 15-31% din microplasticele găsite în ocean. Celălalt tip, care reprezintă 69-81% din microplasticele găsite în ocean, sunt eliberate atunci când articolele mai mari din plastic, cum ar fi pungi, sticle sau plase de pescuit, se degradează. ONU estimează că microplasticele din mări depășesc acum numărul stelelor din galaxia noastră. Au fost găsite la multe specii de animale diferite, aer, apă îmbuteliată, bere, oameni și zăpadă arctică.

spot_img
Latest news
știri