22.1 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Temperaturile din Oceane sunt în creștere, omenirea este la răscruce.

Oamenii de știință avertizează că intrăm pe un teritoriu neexplorat al crizei climatice

Temperaturile din oceanele lumii au doborât noi recorduri, testând noi maxime timp de mai bine de o lună într-o cursă „fără precedent”. Cursă care a determinat oamenii de știință să afirme că Pământul a atins „un teritoriu neexplorat” în timpul crizei climatice. Accelerarea rapidă a temperaturilor oceanelor în ultima lună este o anomalie pe care oamenii de știință încă nu au explicat-o. Datele colectate de Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfera din SUA (NOAA), culese de sateliți și geamanduri, au arătat temperaturi mai ridicate decât în ​​orice an precedent.

Lumea, în pragul unui eveniment meteorologic

Dintr-o serie care se întinde până în 1981, în mod continuu în ultimele 42 de zile. Se crede că lumea se află în pragul unui eveniment meteorologic El Niño în acest an – un sistem meteorologic ciclic în Pacific, care are un impact asupra încălzirii la nivel global. Dar sistemul El Niño nu se dezvoltă încă, așa că această oscilație nu poate explica încălzirea rapidă recentă, într-o perioadă a anului în care temperaturile oceanelor sunt în mod normal în scădere față de vârfurile anuale din martie și aprilie.

Ar putea fi începutul crizei climatice

Profesorul Mike Meredith de la British Antarctic Survey a spus: „Acest lucru i-a făcut pe oameni de știință să își pună tot felul de întrebări. Faptul că se încălzește la fel de mult cum a fost este o adevărată surpriză și foarte îngrijorătoare. Ar putea fi un nivel extrem de scurtă durată sau ar putea fi începutul a ceva mult mai serios.” Încălzirea oceanelor este o preocupare din mai multe motive. Apa de mare ocupă mai mult spațiu la temperaturi mai ridicate, accelerând creșterea nivelului mării, iar apa mai caldă de la poli accelerează topirea calotelor glaciare. Temperaturile mai calde pot fi, de asemenea, îngrozitoare pentru ecosistemele marine, deoarece poate fi dificil sau imposibil pentru specii să se adapteze.

Oceanele nu vor mai putea absorbi excesele de căldură

Unii oameni de știință se tem că încălzirea rapidă ar putea fi un semn al progresului crizei climatice într-un ritm mai rapid decât se prevedea. Oceanele au acționat ca un fel de tampon global pentru criza climatică în ultimele decenii, atât prin absorbția unor cantități mari de dioxid de carbon pe care l-am revărsat în atmosferă, cât și prin stocarea a aproximativ 90% din excesul de energie și căldură creat de acest lucru, atenuând unele dintre impacturile încălzirii globale asupra pământului. Unii oameni de știință se tem că am putea atinge limita capacității oceanelor de a absorbi aceste excese.

spot_img
Latest news
știri