3.6 C
București
duminică, 17 noiembrie, 2024

VIDEO | Bulele de aer pot curăța plasticul din râuri. Cum funcționează tehnologia revoluționară care e 100% prietenoasă cu mediul

O nouă tehnologie prietenoasă cu mediul în colectarea plasticului și-a dovedit eficiența și ar putea fi utilizată în întreaga lume.

Startup-ul olandez „The Great Bubble Barrier” construiește „perdele de aer” și îndepărtează plasticul din râuri cu ajutorul acestora. Prima dată, tehnologia a fost utilizată în anul 2017. Pe cât este de simplă, pe atât este de promițătoare, scrie The Better.

Tehnologia constă în instalarea unor țevi longitudinale în zonele acvifere poluate cu plastic. În acestea se pompează aer care ulterior e injectat în apă. Peștii și alte animale nu au niciun fel de problemă și pot trece șiniștiți de aceste perdele de aer. Paradoxal, plasticul e ridicat și captat către un loc de colectare.

Primele teste au început în primăvara anului 2017. Un prim sistem de filtrare a fost instalat pe râul IJssel din Țările de Jos în luna noiembrie din același an. Acesta și-a dovedit eficientța inclusiv pentru particule de plastic mai mici de 1 milimetru.

În prezent se caută soluții pentru perfecționarea „perdelelor de aer”. Dezvoltatorii încearcă să exploreze noi moduri de utilizare astfel încât să poată fi reciclate inclusiv particulele de plastic sub 0,05 milimetri.

Bulele de aer pot curăța râurile de plastic. Cum funcționează?

Tehnologia funționează extrem de eximplu. Conductele sunt montate în zona poluată cu plastic. În ele se pompează aer, care mai apoi ajunge în apă. Combinat cu curentul, acesta direcționează plasticul către o zonă de unde poate fi colectat și dus spre reciclare.

Tehnologia este promițătoare și pentru utilizarea sa în zonele oceanice. 80% din plasticul care se află în mări și oceane provine din râuri. Se estimează că în prezent sunt între 100 și 150 de milioane de tone de deșeuri. 3/4 dintre acestea sunt reprezentat de plastic. Anual, alte câteva milioane sunt vărsate de râuri în oceane.

„Am testat timp de șase luni la Amsterdam și în această perioadă am scos în jur de 85 de kilograme de plastic pe lună din apă”, spun fondatorii „The Great Bubble Barrier”.

Recent, tehnologia a ajuns să fie prezentată inclusiv de renumitul ziar german Deutsche Welle.

spot_img
Latest news
știri