27.5 C
București
luni, 1 iulie, 2024

Danemarca va taxa emisiile din agricultură: nu numai vacile ar urma să fie taxate, ci și porcii sau oile

Statul danez este prima țară din lume care va taxa emisiile din agricultură cu efect asupra încălzirii globale

Într-un model care se dorește deschizător de drumuri, fermierii din Danemarca ar urma să plătească, din 2030, până la 100 de euro pe an impozit pentru o vacă, dar pot obține subvenții echivalente cu această sumă dacă respectă normele de agricultură ecologică, scrie Biziday.

Emisiile din agricultură contribuie la încălzirea globală

După luni de negocieri cu patronatele din agricultură și cu grupurile de mediu, coaliția de guvernare din Danemarca a anunțat un acord pentru ceea ce ar urma să fie primul model din lume de taxare a emisiilor din agricultură cu efect asupra încălzirii globale.

Nu numai vacile ar urma să fie taxate, ci și porcii sau oile, dar emisiile de metan în cazul bovinelor sunt mult mai mari.

Parlamentul din Danemarca ar urma să voteze în acest an modelul de taxarea și subvenție care va intra însă treptat în vigoare din 2030 și până în 2035

Astfel, vor fi implicate stimulente pentru fermieri pentru a reduce emisiile, cu o subvenție de bază de 60% pentru cel puțin primii doi ani.

Cu toate acestea, politicienii danezi par să spere că sistemul va fi preluat și de alte țări europene, fermierii danezi arătând că o acțiune unilaterală a Danemarcei le-ar afecta grav exporturile.

Acordul politic danez, care pune bazele pentru introducerea taxei din 2030, vine la doar câteva luni după ce fermierii au protestat în toată Europa împotriva măsurilor de mediu, mai scrie sursa citată.

Noua Zeelandă, un alt mare exportator mondial de carne de vită și de oaie, a renunțat luna aceasta la o inițiativă similară.

spot_img
Latest news
știri