14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Norvegia reface gardul de la granița cu Rusia pentru a preveni ca renii să ajungă pe teritoriul rusesc

Investiția costă 3.7 milioane de coroane

Autorităţile din Norvegia au anunţat refacerea unui gard existent în apropierea graniţei ruso-norvegiene din Nordul Îndepărtat, în încercarea de a preveni escapadele renilor în partea rusă, transmite AFP, citat de Agerpres.

Pentru prevenirea intruziunilor cervidelor, pe partea norvegiană există un gard, pe 150 dintre cei 198 de kilometri ai graniţei ce separă ţara scandinavă de Rusia.

Unele porțiuni ale gardului care separă Norvegia de Rusia datează din 1954

Cu toate acestea, din cauza faptului că unele porţiuni ale gardului datează din 1954, obstacolul a devenit, în timp, uşor de trecut.

Şi pentru reni este strict interzisă trecerea graniţei în Rusia”, a declarat Direcţia norvegiană pentru agricultură într-un comunicat.

Renii norvegieni trec granița în căutarea pășunilor, fapt ce generează costuri și măsuri de prevenție

În ciuda restricțiilor, în acest an, 42 de cervide norvegiene au pătruns peste graniță în Rusia pentru a găsi pășuni în parcul național rus Pasvik Zapovednik.

În urma acestor incursiuni, autoritățile ruse solicită aproximativ 50.000 de coroane (mai mult de 4.300 de euro) ca despăgubiri pentru pagube, iar animalele sunt sacrificate când se întorc în Norvegia pentru a preveni repetarea situației.

Într-o mișcare de contracarare, Direcția pentru Agricultură a angajat o companie pentru a construi un nou gard pe o secțiune de șapte kilometri până pe 1 octombrie, investind 3.7 milioane de coroane.

Crescuți de comunitățile indigene sami din nordul Europei, renii sunt animale semi-nomade care efectuează migrații între pășunile de vară și cele de iarnă.

Federația Rusă și Norvegia au intrat în conflict din cauza unor reni care au trecut granița dintre cele două țări

Reamintim că Rusia a cerut Norvegiei o compensație de 4.2 milioane de euro pentru daunele provocate de renii norvegieni care au pătruns pe teritoriul său.

Rezervația naturală Pasvik din regiunea Murmansk solicită această sumă, echivalentă cu 47 de milioane de coroane norvegiene, pentru aproximativ 40 de reni care au rămas în Rusia timp de două luni.

Autoritățile ruse susțin că acești reni au cauzat pagube în natură și că recuperarea va dura ani de zile

Renii din Norvegia au traversat granița înghețată în rezervație în decembrie 2022, fiind observați de camerele de supraveghere.

Cu toate acestea, la începutul anului 2023, animalele s-au întors în Norvegia.

Pagubele au fost inițial evaluate la 50.000 de coroane norvegiene (aproximativ 4.460 de euro), conform declarațiilor directorului rezervației, Natalya Polikarpova.

spot_img
Latest news
știri