17.4 C
București
luni, 20 mai, 2024

Noaptea minții! Rusia cere bani Norvegiei pentru renii care au trecut granița dintre cele două țări și au „degradat cu copitele stratul de vegetație“ din Federația Rusă

Federația Rusă și Norvegia au intrat în conflict din cauza unor reni care au trecut granița dintre cele două țări.

Rusia cere 4,2 milioane de euro Norvegiei, drept compensație pentru renii din țara scandinavă care au stat pe teritoriul său, conform The Barents Observer.

Rezervația naturală Pasvik din regiunea Murmansk cere suma de bani țării scandinave, echivalentă cu 47 de milioane de coroane norvegiene, pentru cei aproximativ 40 de reni din Norvegia care au rămas pe teritoriul rus timp de două luni. Potrivit Federației Ruse, animalele au provocat pagube naturii, iar regenerarea va dura ani de zile.

Renii din Norvegia au ajuns în rezervație în decembrie 2022. Aceștia au trecut granița pe râul înghețat Pasvik. Animalele au fost reperate de camerele de supraveghere, a declarat Natalia Polikarpova, directorul rezervației. Două luni mai târziu, la începutul anului 2023, renii s-au întors în Norvegia.

Rușii le cer bani norvegienilor pentru pagubele produse de renii care trec granița

Natalya Polikarpova spune că pagubele cauzate de reni au fost calculate folosind două metode. În primă fază s-au constatat daune de 50.000 de coroane norvegiene. Suma e echivalentă cu 4.460 de euro.

„Totuși, acest calcul se bazează pe vechea schemă, care a fost folosită în urmă cu câțiva ani. Într-o scrisoare adresată departamentului de creștere a renilor din Troms și ținutul Finnmark, indicăm că nu mai este relevantă din cauza inflației. Ultima dată când un astfel de calcul a fost recunoscut de Norvegia a fost în 2007”, a spus Polikarpova.

Al doilea calcul a fost realizat folosind o nouă metodă. Aceasta a fost dezvoltată „pe baza experienței Ministerului Afacerilor Externe, potrivit Polikarpovei.

„Am luat în considerare liniile directoare de compensare care sunt utilizate în prezent între Norvegia și Finlanda, precum și între Rusia și Finlanda”, a spus directorul rezervei.

Sumă enormă pentru renii trecuți în Rusia

Conform celei de-a doua metode de calcul, renul norvegian a cauzat daune în valoare de 340 de milioane de ruble. Acest lucru înseamnă 47 de milioane de coroane norvegiene la cursul de schimb de atunci.

Polikarpova explică ce anume au făcut animalele pentru o asemenea sumă.

„Învelișul de vegetație a solului sub formă de licheni și arbuști a fost mâncat. Copitele lor au degradat stratul de vegetație din rezervație. Acest lucru afectează și mai mult creșterea eroziunii solului. Pierdem o componentă a ecosistemului care va dura ani să se refacă”, a spus ea.

Ea a subliniat că nu a fost o migrație naturală a animalelor sălbatice:

„Erau reni domestici deținuți de păstorii”, a spus Polikarpova.

„Aceasta este aroganță și lipsă de respect pentru conservarea naturii, la care Norvegia pretinde că aderă. Este lipsă de respect pentru interesele unei alte țări”, a conchis Polikarpova.

Subiect de dispută între cele două țări

Cererea a fost trimisă Departamentului de Creșterea Renilor la sfârșitul lunii iunie. Polikarpova spune că încă nu a primit răspuns de la oficialii norvegieni. Ea nu exclude să acționeze „prin contacte interguvernamentale” sau să meargă în instanță.

Suma pe care Rusia o cere pentru cele două luni de pășunat ale renului norvegian este enormă. Directorul interimar al creșterii renilor, Torhild Gjølme, spune că „nu au văzut” astfel de sume până acum. Potrivit iFinnmark, Departamentul Agricol nu a luat încă o poziție cu privire la afirmațiile Rusiei.

spot_img
Latest news
știri