11.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Peste 3.000 de tone de deșeuri care urmau să intre ilegal în țară au fost oprite în 2022. Tánczos Barna: România nu va deveni groapa de gunoi a Europei

Tánczos Barna a prezentat bilanțul anului 2022 în ceea ce privește cantitatea de deșeuri ilegale care a fost blocată de autoritățile române. Ministrul spune că peste 3.000 de tone de deșeuri care urmau să intre ilegal în România au fost oprite“ și că, începând din acest an, pot intra în țară, „doar deșeurile care aduc valoare economiei prin reciclare.

De altfel, ministrul mai transmite că sistemul de trasabilitate pentru transportul transfrontalier al deșeurilor a fost pus în funcțiune, iar „numărul punctelor de trecere a frontierei pentru importul deșeurilor și al mărfurilor second-hand a fost limitat“.

În ceea ce privește sancțiunile care au fost aplicate în România pentru transportul de deșeuri, Tánczos Barna vorbește de „9 dosare penale pentru transferuri ilegale, de 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 607.000 lei și de 2 avertismente“.

Tánczos Barna: România nu va deveni groapa de gunoi a Europei

În plus, se precizează acțiunile de protejare a României în fața transporturilor ilegale de deșeuri nu ar fi avut loc fără aportul adus de Poliția de Frontieră, de Garda de Mediu și de Administrația Fondului pentru Mediu. Ministrul le-a mulțumit instituțiilor amintite pentru „colaborarea eficientă“ în această problemă și s-a declarat încrezător că parteneriatele vor ajuta la o gândire strategică menită să ajute România pentru „modificările ce vor surveni în momentul aderării României la spațiul Schengen“.

Având în vedere informațiile prezentate de ministrul Mediului, reamintim că, la începutul lunii noiembrie, Polița de Frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontiere Călărași a acționat împreună cu comisarii Gărzii de Mediu din județ în cazul unui transport ilegal de aproape 13 tone de deșeuri ilegale de aluminiu.

De asemenea, în luna aprilie a anului curent, Poliția de Frontieră Bihor a oprit un transport ilegal de deșeuri din hârtie, de 22.900 de kilograme, pentru care șoferul nu avea acte pentru transfer.

Latest news
știri