3.2 C
București
luni, 30 decembrie, 2024

Curtea de Justiție a UE impune noi standarde clare privind cheltuielile de judecată în litigiile de mediu ale ONG-urilor

Cheltuielile de judecată în litigiile de mediu trebuie să fie rezonabile și să reflecte interesul general privind protecția mediului

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis o hotărâre semnificativă cu privire la ONG-urile care apără spațiile verzi în instanță, stabilind că toate cheltuielile de judecată în litigiile de mediu trebuie să fie rezonabile și să ia în considerare interesul general legat de protecția mediului.

În acest cadru, trebuie să se țină seama atât de interesul persoanei care dorește să își apere drepturile, cât și de interesul general legat de protecția mediului. Prin urmare, această apreciere nu poate să fie realizată doar în raport cu situația economică a persoanei interesate, ci trebuie de asemenea să se sprijine pe o analiză obiectivă a cuantumului cheltuielilor de judecată, cu atât mai mult cu cât particularii și asociațiile sunt în mod firesc chemați să joace un rol activ în protecția mediului. Astfel, costul procedurilor nu trebuie nici să depășească capacitatea financiară a persoanei interesate și nici să fie, în orice caz, în mod obiectiv nerezonabil”, se arată în comunicatul publicat de Hotnews.ro.

Hotărârea a fost pronunțată pe 11 ianuarie de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar clarificările au fost solicitate de Curtea de Apel TârguMureș

Este vorba despre un litigiu privind anularea autorizației de construire, a acordului de mediu și a planului urbanistic zonal pentru un depozit de deșeuri din Pojorâta, Pasul Mestecăniș.

Procesul a fost inițiat de Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu și Ionescu din Cluj.

Într-un alt caz referitor la un depozit de deșeuri, Consiliul Județean Suceava a solicitat localnicilor care au contestat proiectul să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 280.000 de lei, iar instanța a aprobat această cerere.

O altă asociație nu a putut suporta cheltuielile de judecată

De asemenea, se amintește că în 2023, în București, Asociația Miliția Spirituală a fost dizolvată în instanță de dezvoltatorul imobiliar al turnurilor One din zona Hala Ford, din Floreasca, deoarece asociația nu a putut suporta cheltuielile de judecată.

În același litigiu, dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties a obținut și dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul, tot din cauza neplății cheltuielilor de judecată, dar decizia nu este încă definitivă.

spot_img
Latest news
știri