7.4 C
București
joi, 30 ianuarie, 2025

Cine a inventat nechezolul, ”cafeaua” românilor din comunism

”Nechezol”, derivat din verbul ”a necheza”, reflecta în mod ironic starea celui care consuma o băutură ce conținea năut și ovăz, folosite de obicei ca furaje pentru animale

În perioada comunistă, băutura preferată a românilor, cafeaua, avea un alt nume – ”nechezol”. Pentru cei care nu știu ce este nechezolul, acesta reprezenta, de fapt, un substitut al cafelei pe care o consumăm zilnic.

Compoziția sa includea 20% cafea Robusta de cea mai proastă calitate, provenită din Africa. Uneori, aceasta era mucegăită și depreciată, fiind prăjită înainte de a fi utilizată.

În egală măsură, amestecul conținea și 80% năut și ovăz, folosite de obicei ca furaje pentru animale.

Așa arăta ”cafeaua” pe care mulți români o aveau în acea perioadă.

În data de 9 februarie 1979, Ceaușescu a interzis importul de cafea

Prin urmare, îndrăgita băutură mai putea fi găsită doar în magazinele de specialitate sau pe piața neagră.

Pentru oamenii de rând, a fost introdus acest amestec de cafea, poreclit peiorativ ”nechezol”.

Această alternativă de cafea, majoritar pe bază de plante, conținea foarte puțină cofeină, era fără gluten, ușoară pentru stomac și ușor digerabilă.

Cum se prepara nechezolul acasă?

În lipsa cafelei adevărate, gospodinele improvizau, folosind diverse metode populare:

Orz prăjit: Boabele de orz erau prăjite în tigaie până deveneau maronii, apoi măcinate.

Cicoare: Rădăcina de cicoare era uscată, măcinată și adăugată în amestec pentru o aromă mai intensă.

Năut: Năutul prăjit era o altă soluție populară, apreciat pentru culoarea și textura pe care le oferea băuturii.

Nechezolul a fost inventat în București

Bucureşteanul care a inventat alternativa la cafea a fost poreclit ”Regele nechezolului”.

Bărbatul a povestit cum a ajuns să inventeze băutura.

Am lucrat ca şef de secţie la o fabrică de cafea. La un moment dat, tona de cafea de import ajunsese să coste 6.000 de dolari. Ceaușescu nu mai voia să audă de importuri. Deşi prăjeam zilnic 20 de tone de cafea, niciodată nu am fost tentat să consum această băutură. În schimb, beam nechezol în fiecare zi, obicei la care nu am renunţat nici acum”, mărturisea acesta.

spot_img
Latest news
știri