26.2 C
București
luni, 6 mai, 2024

Interesul investitorilor pentru vehiculele electrice, în scădere

Producătorii auto și investitorii își pierd entuziasmul pentru mașinile electrice, în special în Europa și SUA

Chiar dacă acum doar câțiva ani vehiculele electrice erau foarte căutate de către investitori, o analiză publicată de Biziday spune că acestea sunt considerate acum mai puțin profitabile în comparație cu vehiculele cu motoare cu combustie internă.

Analiza a fost realizată de publicația franceză BFM Bourse, bazată și pe date furnizate de Morgan Stanley și Bloomberg

Potrivit Morgan Stanley, producătorii ar putea chiar să își încetinească temporar proiectele de producție a mașinilor electrice.

Renault a anunțat la începutul anului 2022 că ia în considerare crearea unei entități specializate în mașini electrice, proiect care a fost realizat sub forma subcompaniei de vehicule electrice, Ampere.

Cu toate acestea, în prezent, Renault a fost nevoit să renunțe la planurile de listare a Ampere la bursă, invocând condițiile nefavorabile de pe piață, mai precis dezinteresul investitorilor față de vehiculele electrice.

Acest declin în interesul investitorilor se reflectă și în scăderea acțiunilor Tesla (-23%) de la începutul anului.

Concurența intensă din partea grupurilor chinezești a forțat Tesla să adopte o strategie agresivă de prețuri

Companiile chinezești încearcă acum o pătrundere în forță pe piața europeană. Experții estimează că vânzările de vehicule electrice vor înregistra o creștere de 21% în acest an, însă aproape două treimi dintre ele vor fi făcute pe piața chineză.

Un exemplu în acest sens este situația Ford din anul 2023, când producătorul auto a înregistrat pierderi de 4.7 miliarde de dolari în divizia să de vehicule electrice.

Analiștii conchid prin a spune că, totuși, vehiculele electrice nu vor fi abandonate complet, deoarece sunt o alternativă bună în contextul încălzirii globale.

Care sunt condițiile pentru ca mașinile electrice să poată fi vândute într-un ritm normal

Experții atrag atenția, însă, că, pentru ca acestea să poată fi vândute într-un ritm normal, trebuie să îndeplinească patru condiții esențiale, aflate în strânsă legătură:

  • Să folosească energii regenerabile în cantități acceptabile;
  • Să aibă o rețea suficient de mare de stații de reîncărcare;
  • Să fie disponibile cu o autonomie suficient de mare;
  • Să aibă prețuri accesibile.
Latest news
știri