Indonezia caută indicii că tigrul de Java, o specie considerată dispărută, mai există în sălbăticie după publicarea unui nou studiu care leagă ADN-ul unui fir de blană analizat de această felină mare, a declarat un responsabil guvernamental, informează Agerpres.
Tigrii endemici de Java şi de Bali au dispărut în anii 1980 şi, respectiv, 1940, în arhipelag rămânând doar tigrii de Sumatra
Potrivit studiului publicat săptămâna trecută de Cambridge University Press, o echipă formată din oameni de ştiinţă de la Agenţia naţională indoneziană pentru cercetare şi inovare (BRIN) şi din apărători ai mediului a descoperit urme genetice ale acestei specii.
Urmele au fost descoperite în urma analizei a unui un fir de blană găsit în apropierea unui sat din vestul Javei în 2019.
”Întrebarea dacă tigrul de Java mai există în sălbăticie trebuie confirmată prin studii genetice şi de teren suplimentare”, a precizat publicaţia ştiinţifică.
Dacă se va ”dovedi că există încă, va deveni cu siguranţă un animal protejat”, precizează un responsabil indonezian.
Deși considerată dispărută, felina ar fi fost văzută în 2019
Publicaţia ştiinţifică precizează că un localnic a semnalat că a văzut un tigru de Java în 2019 într-o plantaţie dintr-o pădure.
Zona în care felina ar fi fost văzută este aflată în apropierea oraşului Sukabumi, în provincia Java de Vest.
Tigrii de Sumatra, adesea vânaţi de braconieri, sunt consideraţi în pericol critic de dispariţie de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).
UICN estimează că mai puţin de 400 de exemplare trăiesc în sălbăticie.