Conform unui articol publicat pe Hotnews.ro, observarea și ascultarea păsărilor ajută în lupta împotriva depresiei și anxietății, afecțiuni cu care tot mai mulți oameni se confruntă.
Cercetările au arătat că interacțiunea și conexiunea cu natura pot aduce îmbunătățiri semnificative în sănătatea fizică și mentală.
Sunetele produse de păsări au fost demonstrat științific că au efecte calmante, anxiolitice și antidepresive
Pentru a te simți mai aproape de natură, poți asculta sunetele cântecelor păsărilor prin căști, chiar și fără a fi necesar să ieși în parc sau să deschizi fereastra.
Cu toate acestea, este recomandat să petreci și timp în aer liber, deoarece observarea păsărilor poate îmbunătăți sănătatea mintală.
Un studiu realizat pe aproximativ 1.300 de participanți a evidențiat că informațiile despre mediul în care trăiesc și starea de bine personală au fost înregistrate de trei ori pe zi, utilizând o aplicație numită Urban Mind
Aplicația a colectat date despre alte elemente vitale, cum ar fi calitatea somnului, evaluarea subiectivă a calității aerului și detalii despre locul unde erau participanții.
Cele 26.856 de evaluări rezultate au oferit date despre cele mai importante surse de bunăstare psihică, în timp real.
Analizând informațiile, cercetătorii au descoperit o asociere pozitivă semnificativă între observarea sau ascultarea păsărilor și îmbunătățirea sănătății mintale, indiferent de nivelul de educație și ocupația participanților
În schimb, ascultarea zgomotelor din trafic a agravat simptomele stărilor depresive.
O ipoteză asupra efectelor benefice ale naturii, cunoscută sub numele de teoria restabilirii atenției, presupune că ieșirile în natură cresc puterea de concentrare și scad oboseala mentală asociată cu viața în medii urbane stresante.