UE va fi reprezentată, luni, la Paris, de comisarul pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius. Acolo va începe cea de-a doua rundă de negocieri la nivel înalt privind calea de urmat pentru realizarea unui tratat global împotriva poluării cu plastic, se arată pe siteul Comisiei Europene.
UE va solicita dispoziții obligatorii din punct de vedere juridic pentru a aborda producția de materiale plastice primare. Scopul este acela de a face producția și consumul sustenabile.
Peste 1.000 de delegați de la guverne, ONG-uri, industrie și societatea civilă vor purta discuții cu scopul de a încheia până la sfârșitul anului 2024 un nou instrument obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a pune capăt poluării cu plastic, inclusiv în mediul marin.
Comisarul pentru mediu, reprezentantul UE la Paris
„Un tratat internațional cu materiale plastice este șansa noastră de a opri poluarea cu plastic prin introducerea de reguli globale de-a lungul întregului ciclu de viață al materialelor plastice. În UE, continuăm să ne consolidăm legislația pentru a reduce poluarea cu plastic. De la noile norme la nivelul UE pentru reducerea ambalajelor până la măsuri privind microplastele. Suntem hotărâți să continuăm să lucrăm pentru acțiuni ambițioase în întreaga lume. Lupta împotriva poluării, crizei climatice și a biodiversității trebuie să ne implice pe toți“, a declarat Virginijus Sinkevičius.
UE va propune, de asemenea, măsuri pentru eliminarea și restricționarea produselor din plastic care sunt evitabile, înlocuibile, produc deșeuri sau prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană și mediu. Între timp, produsele din plastic care urmează să rămână în economie ar trebui concepute într-un mod mai durabil. Se recomandă inclusiv prin utilizarea sporită a materialelor plastice reciclate.
UE își asumă un rol de lider în combaterea poluării cu plastic la nivel global. Comunitatea sprijină înființarea Coaliției cu ambiții înalte pentru eliminarea poluării cu plastic. Angajamentul este acela de a ține la nivel înalt negocierile pentru a pune capăt poluării cu plastic până în 2040.
Plasticul, efecte negative asupra mediului
Materialele plastice sunt materiale importante pentru viața de zi cu zi. Cu toate acestea, creșterea exponențială a producției și consumului are efecte negative grave asupra mediului și sănătății umane. Din cele șapte miliarde de tone de deșeuri de plastic generate până în prezent, mai puțin de 10% au fost reciclate. Milioane de tone de deșeuri de plastic sunt pierdute în mediu sau. Uneori, unele sunt transportate la mii de kilometri către destinații unde sunt în mare parte arse sau aruncate.
Adoptarea unui instrument cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a pune capăt poluării cu plastic este o prioritate cheie a Planului de acțiune al UE pentru economie circulară în cadrul Pactului verde european. Comunitatea globală a atins o etapă importantă în timpul celei de-a cincea sesiuni a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu din martie 2022, când țările au convenit să înceapă negocierile pentru noul instrument. UE și statele sale membre consideră că noul instrument ar trebui să includă obligațiile necesare care să permită țărilor să intensifice măsurile de prevenire a pătrunderii materialelor plastice în mediu. O abordare circulară care să analizeze întregul ciclu de viață al materialelor plastice va fi cheia pentru schimbare.