3.7 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

Studiu | Descoperire remarcabilă. Spațiile verzi încetinesc îmbătrânirea oamenilor

Spațiile verzi încetinescu îmbătrânirea oamenilor, a constatat un studiu efectuat timp de 20 de ani.

Un nou studiu a descoperit beneficii extraordinare pe care spațiile verzi le oferă oamenilor, încetinirea procesului de îmbătrânire celulară fiind unul dintre ele, conform Ziare.com.

Cercetarea a fost publicată în Science Advances. Potrivit rezultatelor, persoanele care locuiesc în apropierea unor „insule de verdeață“ sunt mai tinere decât celelalte din punct de vedere biologic.

„Viaţa petrecută în proximitatea mai multor spaţii verzi poate să vă ajute să fiţi mai tineri decât vârsta voastră adevărată“, a explicat Kyeezu Kim, autoarea principală a studiului. Ea face studii postdoctorale la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Northwestern din statul american Illinois.

„Credem că descoperirile noastre au implicaţii importante pentru planificarea urbană în materie de expansiune a infrastructurii verzi, pentru a promova sănătatea publică şi pentru a reduce disparităţile în materie de sănătate“, a mai spus cercetătoarea.

Anterior au mai fost făcut studii care au analizat beneficiile spațiilor verzi. S-a constatat în acelea o mai bună sănătate cardiovasculară, dar și rate mai scăzute de mortalitate.

Zonele verzi, beneficii extraordinare pentru sănătate

Este pentru prima dată când există o certitudine că zonele verzi încetinesc îmbătrânirea celualară.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au avut nevoie să examineze modificările chimice din ADN-ul uman. Acest proces este cunoscut sub denumirea de „metilare“. Anterior s-a demonstrat că „ceasurile epigenetice“ bazate pe metilarea ADN-ului pot să prezică probleme de sănătate. Printre acestea se numără maladiile cardiovasculare, cancerul şi alterarea funcţiilor cognitive. De asemenea, se știa că acestea pot să reprezinte o modalitate mai precisă de măsurare a vârstei decât anii calendaristici.

Noul studiu a inclus 900 de persoane din orașele Birmingham, Chicago, Minneapolis şi Oakland și a fost realizat pe 20 de ani. Cercetătorii au folosit imagini satelitare, unde au măsurat distanțele de la casele participanților și până la parcuri. Concomitent, ei au studiat eşantioane sangvine prelevate în al 15-lea și al 20-lea an, pentru a determina vârstele lor biologice.

Rezultatele au fost remarcabile și au concluzionat că persoanele ale căror locuinţe erau înconjurate de verdeaţă într-un procent de 30% pe o rază de 5 kilometri erau, în medie, mai tinere din punct de vedere biologic cu 2,5 ani decât persoanele ale căror locuinţe erau înconjurate de verdeaţă într-un procent de 20%.

Limitările studiului privitor la spațiile verzi și beneficiile acestora

Au apărut diferențe, însă, în ceea ce privește culoarea participanților la studiu. În timp ce persoanele albe erau cu 3 ani mai tinere decât vârsta reală, persoanele de culoare erau doar cu un an mai tinere.

„Alţi factori, precum stresul, calitatea spaţiilor verzi învecinate şi alţi factori sociali, pot afecta importanţa binefacerilor aduse de spaţiile verzi în materie de vârstă biologică“, a explicat Kyeezu Kim

Potrivit acesteia, disparitățile ar trebui să facă obiectul unor cercetări mai ample.

În acest sens, se dă exemplul parcurilor din cartierele mai defavorizate. Acestea tind să favorizeze anumite acțiuni ilegale ce le face mai puțin frecventabile. Prin urmare, ele nu pot fi la fel de benefice.

spot_img
Latest news
știri