14.2 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Îndulcitorul artificial care îți poate distruge ADN-ul

Îndulcitorul artificial sucraloză (comercializat ca Splenda) este utilizat pe scară largă și se găsește în produse precum sifonul dietetic și guma de mestecat. Potrivit unui nou studiu, acesta e capabil să deterioreze materialul ADN din interiorul celulelor noastre, potrivit Science Alert.

Deoarece ADN-ul deține codul genetic care controlează modul în care corpurile noastre cresc și sunt menținute, aceasta este o problemă serioasă care ar putea duce la mai multe probleme de sănătate.

Cercetătorii solicită acum agențiilor alimentare să revizuiască siguranța și statutul de reglementare al sucralozei.

Termenul tehnic pentru ceva care deteriorează ADN-ul în acest mod este genotoxic. Studiul a analizat în mod specific sucraloza-6-acetat. Acest compus chimic este produs atunci când sucraloza este ingerată și metabolizată în organism.

„Pentru a pune acest lucru în context, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară are un prag de îngrijorare toxicologică pentru toate substanțele genotoxice de 0,15 micrograme de persoană pe zi”, spune inginerul biomedical Susan Schiffman de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.

„Lucrările noastre sugerează că urmele de sucraloză-6-acetat dintr-o singură băutură zilnică îndulcită cu sucraloză depășesc acel prag. Și asta nici măcar nu ține cont de cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă ca metaboliți după ce oamenii consumă sucraloză”, mai spune ea.

Cu alte cuvinte, sucraloza-6-acetat este deja prezent în aceste băuturi înainte de a fi ingerate. În plus, se produce și în stomacul nostru. Sucraloza este de fapt făcută dintr-o versiune ajustată de sucraloză-6-acetat, care este sintetizată din zaharoză.

În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat o serie de teste de laborator pe celulele sanguine umane și țesutul peretelui intestinal. Ei au vrut să vadă reacția atât la sucraloză, cât și la compusul sucraloză-6-acetat. De asemenea, au fost efectuate teste asupra activității genetice a celulelor intestinale. Toate au folosit proceduri de analiză standardizate pentru detectarea leziunilor ADN.

Îndulcitorul artificial sucraloză deteriorează ADN-ul uman

Testele au confirmat mecanisme care au fost genotoxice și clastogenice (ruperea unor fire de ADN). De asemenea, au arătat creșteri ale expresiei genelor care sunt legate de inflamație, stres oxidativ și cancer. Mai mult, căptușeala intestinală a fost și ea deteriorată.

„Am descoperit că ambele substanțe chimice [zaharoza și sucraloza-6-acetat] provoacă „intestin permeabil”, spune Schiffman.

„Practic, fac peretele intestinal mai permeabil. Substanțele chimice dăunează joncțiunilor unde celulele din peretele intestinal se conectează între ele”, a adăugat ea.

Într-un intestin permeabil, alimentele și toxinele parțial digerate se pot infiltra în sânge. Afecțiunea poate fi provocată în numeroase moduri și poate avea efecte ulterioare în multe părți diferite ale corpului.

Cercetătorii din spatele noului studiu avertizează că oamenii ar trebui să înceteze să mai consume produse care conțin sucraloză. Anterior, aprobarea de reglementare a fost acordată îndulcitorului pe baza cercetărilor care arată că acesta a trecut prin organism fără a provoca daune. Acesta constatări care sunt acum contrazise de studiile recente.

Este posibil ca această aprobare de reglementare să fie acum revizuită. Cercetările ulterioare ar putea analiza mai îndeaproape efectele potențial periculoase asupra sănătății ale expunerii la sucraloză-6-acetat, sugerează cercetătorii.

„Această lucrare ridică o serie de preocupări cu privire la potențialele efecte asupra sănătății asociate cu sucraloza și metaboliții săi”, spune Schiffman.

„Este timpul să revizuim siguranța și statutul de reglementare al sucralozei, ca urmare a dovezilor tot mai crescute că aceasta prezintă riscuri semnificative”, a mai precizat Susan Schiffman.

spot_img
Latest news
știri