1.9 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Motivul incredibil pentru care Norvegia a construit cel mai mare parc eolian offshore plutitor din lume | FOTO

Chiar dacă în Norvegia s-a construit cel mai mare parc eolian offshore din lume, impatul asupra reducerii emisiilor este unul mic. Iată de ce!

Hywind Tampen, un parc eolian plutitor offshore, a fost inaugurat de prințul moștenitor Haakon al Norvegiei, potrivit Interesting Engineering.

Este considerată a fi cea mai mare platformă offshore plutitoare din lume. Energia generată va fi folosită pentru a alimenta operațiunile la cinci zăcăminte de petrol și gaze din Marea Nordului.

Construcția unui parc eolian mare este adesea văzută ca o veste binevenită. Astfel de ferme pot asigura reducerea emisiilor de carbon care altfel ar fi rezultat din utilizarea combustibililor fosili. În cazul Hywind Tampen, însă, capacitatea construită va fi folosită pentru a alimenta producția de combustibili fosili. Acest lucru este în contradicție cu obiectivele surselor regenerabile.

Construcția proiectului nu este privităcu ochi buni de mulți. Totuși, iată de ce Hywind Tampen este cel mai mare parc eolian plutitor.

Cel mai mare parc eolian offshore din lume

De obicei, platformele offshore sunt fixate pe fundul mării, ceea ce crește costul construcției lor. Acest lucru împiedică realizarea proiectelor la adâncimi mai mari ale mării. Acolo vânturile maritime sunt mai puternice și se poate genera mai multă energie.

Un parc eolian plutitor este format din turbine instalate pe platforme care sunt ancorate de fundul mării. Acest lucru ajută la reducerea costurilor de instalare și la o producție mai mare de energie electrică. În acest mod se înbunătățește rentabilitatea investiției în încercarea de a face fermele eoliene sustenabile financiar.

Situat la 140 km de coasta Norvegiei, proiectul Hywind Tampen constă din doar 11 turbine eoliene. La un loc, aceste turbine au o capacitate de generare de 88 MW de energie. Aceasta poate compensa 35% din necesarul de energie a cinci platforme de producție din regiune.

Proiectul este condus de Equinor, un jucător important în industria combustibililor fosili din Norvegia. Compania a demonstrat cu succes un proiect similar cu o capacitate de 30 MW în largul coastei Scoției în 2017.

Chiar dacă Norvegia ar putea fi liderul mondial în ceea ce privește adoptarea vehiculelor electrice, industria sa de petrol și gaze nu înregistrează o scădere. În schimb, țara continuă să profite de resursele sale naturale pentru a le exporta în lume și pentru a-și susține economia.

Prin construirea unui parc eolian pentru a-și compensa parțial emisiile operaționale din cinci zăcăminte de gaze, Norvegia își propune să reducă 200.000 de tone de emisii. Acest lucru ar putea suna mare în cifre absolute, dar reprezintă doar 0,4% din emisiile țării. Ecologiștii ar prefera ca Equinor și Norvegia să înceteze să mai producă petrol și gaze, pentru a avea un impact mai semnificativ.

spot_img
Latest news
știri