Un parc eolian a provocat moartea a zeci de animale marine

Foto: Twitter
Foto: Twitter

O imagine care continuă să circule în spațiul media a arătat cum zeci de marsuini, mamifere marine din familia balenelor, au fost descoperiți morți pe plajele din nordul Țărilor de Jos.

Oamenii de știință olandezi investighează misterioasa moarte a aproximativ o suta de marsuini, descoperiți pe plajele din Insulele Wadden, un arhipelag situat în Marea Nordului.

Numărul animalelor moarte este mult prea mare, specialiștii considerând că avem de-a face cu un fenomen alarmant

Animalele au fost aduse pe uscat de către valuri, faptul fiind considerat departe de a fi un fenomen obișnuit.

Deși exemplare de marsuin ajung pe plajele olandeze, de data aceasta, numărul animalelor eşuate ”este mult mai mare decât în mod normal, ceea ce este alarmant”, a precizat o cercetătoare.

Conform explicațiilor adăugate de oamenii de știință, toate carcasele de marsuin se aflau în aceeaşi stare de degradare. Acest lucru sugerează că toate aceste animale au murit în aceeaşi zonă.

Motivul eșuării animalelor marine rămâne, încă, un mister

Peste douăzeci dintre aceste mamifere marine au fost trimise la departamentul veterinar al Universităţii din Utrecht. Aici, exemplarele au fost verificate și examinate, se arată în comunicatul de pe Twitter.

Adevăratul motiv pentru al acestei eşuări masive rămâne un mister”, spune o specialistă în biologie marină, care a efectuat prima autopsie.

Un parc eolian ar fi dus la eșuarea mai multor animale marine

Potrivit presei olandeze, marsuinii ar fi putut fi perturbaţi de construcţia unui parc eolian în larg sau de exerciţiile marinei care au început săptămâna trecută în jurul Insulelor Wadden. Însă, ar putea fi de asemenea vorba despre o boală. Absolut toate ipotezele au fost luate în considerare.

Analizele vor include testarea pentru morbillivirus. Este vorba despre un virus care provoacă epidemii letale în rândul delfinilor şi altor mamifere marine.

Între 200 şi 900 de marsuini morţi sunt descoperiţi în fiecare an în zonele de coastă ale Ţărilor de Jos. Totuși specialiștii olandezi sunt intrigați, precizând că faptul este revoltător. ”Ceva ciudat se întâmplă în Marea Wadden”, au precizat specialiștii.