16.5 C
București
marți, 7 mai, 2024

România va achiziționa 37 de trenuri electrice pentru 13 rute interregionale din țară

Primele trenuri vor sosi la finalul acestui an

Peste 52 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională vor fi alocaţi României pentru a sprijini achiziționarea a 37 de trenuri electrice pentru 13 rute interregionale din țara noastră, anunță Comisia Europeană.

Comisarul pentru coeziune și reforme: ”Noile rame feroviare vor avea un impact pozitiv asupra întregii rețele de cale ferată din România”

”Sporirea frecvenței și a confortului călătoriilor, precum și stimularea utilizării trenurilor sunt importante pentru coeziunea teritorială și socială, facilitând accesul tuturor la locuri de muncă și la servicii publice”, a transmis comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira potrivit publicației Digi 24.

Prin implementarea acestor trenuri electrice avansate, va avea loc o îmbunătățire notabilă a conexiunilor și confortului călătorilor, simultan cu reducerea emisiilor produse de sistemul de transport.

Această inițiativă de investiții, concepută pentru a transporta minim 300 de călători pe fiecare tren, va avea un impact semnificativ asupra calității serviciilor feroviare pe principalele coridoare interregionale electrificate care leagă Bucureștiul de centre regionale precum Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Craiova, Petroșani și Suceava.

Autoritatea Română pentru Reforma Feroviară (ARF) este compania care a comandat 37 de trenuri electrice Coradia Stream de la compania franceză Alstom

România va beneficia inclusiv de servicii de mentenanță pentru o durată de 15 ani, într-o tranzacție în valoare totală de 2.421.771.878 de lei, fără TVA.

Primul set de trenuri este estimat să fie livrat până la finalul anului 2023, cu furnizarea întregului lot de 37 de trenuri prevăzută până la sfârșitul anului 2024.

Fondurile pentru acest proiect sunt asigurate din surse europene nerambursabile și din bugetul național.

Latest news
știri