3.7 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Fenomenele meteorologice extreme pot fi stopate doar dacă se va acționa fără întârziere împotriva schimbărilor climatice, spun oamenii de știință

Conform acestora, valurile de căldură, incendiile de vegetație și inundațiile sunt doar „vârful aisbergului”

Valurile de căldură, incendiile de vegetație și inundațiile sunt doar „vârful aisbergului”, spun aceștia

Omenirea trebuie să se obișnuiască cu ideea că vremea extremă de care a avut parte în acest an va deveni noul normal, dacă nu se iau acțiuni climatice dramatice. Asta se va întâmpla  într-un interval de doar zece ani, spun cei mai importanți oameni de știință climatic din lume.

Există temerea la nivel global că, din cauza emisiilor de carbon necruțătoare, planeta a intrat într-o fază accelerată de distrugere

Publicația britanică The Guardian a cerut părerea educată a peste 40 de oameni de știință din întreaga lume. Aceștia au spus că valurile de căldură, incendiile și inundațiile experimentate sunt doar „vârful aisbergului.” Efectele care vor urma sunt și mai grave, spun experții. Modelele climatice folosite pentru  a preconiza viitorul au limitările lor, spun ei – lucru care înseamnă că potențialul distructiv al situației actuale ar putea fi subestimat serios.

Creșterea temperaturii globale, spun oamenii de știință consultați, a corespuns întru totul avertismentelor lansate de decenii. Aceasta a fost stimulată, în 2023, de revenirea modelului climatic El Niño. 

Întreaga planetă, mult mai vulnerabilă la fenomenele meteo extreme decât se credea

Oamenii de știință se arată extrem de îngrijorați de faptul că atât oamenii, cât și mediul înconjurător sunt mai vulnerabile la vremea extremă decât se așteptau. În consecință, ambele suferă efecte nemaiîntâlnite până acum, deoarece recordurile climatice au fost doborâte.

„Iulie a fost cea mai fierbinte lună din istoria omenirii, iar oamenii din întreaga lume suferă consecințele”, a declarat profesorul Piers Forster, de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie. „Dar asta este ceea la ce ne așteptam la [acest nivel] de încălzire. Aceasta va deveni o vară normală peste 10 ani, dacă lumea nu va coopera și nu va pune acțiunea climatică în fruntea agendei.

„Efectele sunt înfricoșător de mai puternic decât ne așteptam – eu și mulți oameni de știință climatic pe care îi cunosc”, a spus profesorul Krishna AchutaRao, de la Institutul Indian de Tehnologie.

Dr. Christophe Cassou, cercetător CNRS la Universitatea Paul Sabatier Toulouse III, în Franța, a declarat: „Schimbările în natura riscurilor [climatice] nu au fost subestimate la scară globală. Impactul acestora a fost, însă, subestimat, deoarece suntem mult mai vulnerabili decât am crezut – vulnerabilitatea noastră ne șochează pe noi, înșine

Creșterea temperaturii globale o dată cu cea a emisiilor de gaze cu efect de seră a fost prezisă cu exactitate de către modelele climatice, spun experții.  Mulți dintre aceștia au subliniat, însă, dificultatea deosebită pe care o au în preconizarea evenimentelor meteorologice extreme – prin definiție, rare.

Secetă devastatoare în Indonezia. Foto: Dikaseva, Unsplash

„S-ar putea să subestimăm serios pericolele care urmează,” a spus doctorul Raúl Cordero, până recent la Universitatea din Santiago, Chile. „Zburăm parțial în orb când vine vorba de ceea ce ne putem aștepta cu privire la extremele climatice.”

Acestea, spun oamenii de știință, ar putea duce la evenimente critice pentru planetă

Colapsul Circulației Meridiene de Răsturnare a Atlanticului (AMOC) și topirea straturilor de gheață din Antarctica ar avea efecte devastatoare asupra mediului și a omenirii. Ei spun că mai există, totuși, un licăr de speranță pentru  a evita ce este mai rău din criza climatică. Acest lucru ar fi posibil, însă, doar dacă s-ar reduce arderea combustibililor fosili la zero.

„Trebuie să încetăm să ardem combustibili fosili”, a spus dr. Friederike Otto de la Imperial College London. „Acum. Nu cândva, după ce le-am permis companiilor să facă toți banii pe care îi pot face.”„A ști că vom privi înapoi la evenimentele extreme de astăzi ca fiind ușoare în raport cu ceea ce se află în viitorul nostru este cu adevărat uluitor”, a spus profesorul Andrea Dutton de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA. „Viteza cu care facem această tranziție va defini viitorul pe care îl obținem.”

spot_img
Latest news
știri