Proiectul a fost cofinanțat prin programul de finanțare SIPOCA, cod proiect 151480, apel CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată – consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, Componenta 1 – Apelul POCA/660/2/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP.
Scopul proiectului a fost de a rezolva o nevoie urgentă la nivel local – managementul deşeurilor și conștientizarea despre implicarea civică. În acest sens, au fost stabilite principii și obiective în domeniul gestionării deşeurilor pe termen mediu şi lung, care au fost aliniate la noile cerinţe legislative și la noile evoluţii tehnologice din domeniu. De asemenea, participarea publicului la luarea deciziei de mediu a fost îmbunătățită prin programe de educare şi instruire a participanților la curs, în special în domeniul gestionării deşeurilor – cu prioritate pe prevenirea generării deșeurilor.
Obiectivele specifice au fost consolidarea capacității interne a Asociației Preocupați de Viitor și a minim 5 ONG-uri din Sectorul 6 în vederea atragerii și menținerii de membri și voluntari. În acest sens, minim 50 membri activi și 30 de voluntari, împreună cu 10 aleși locali și 10 angajați ai Sectorului 6 au fost instruiți la cursul de managementul deșeurilor, cursul de comunicare internă și dezvoltare organizațională și cursul la participare publică și video participativ. Cele peste 278 de persoane total instruite au fost implicate în formularea și promovarea ”Ghidului de activism civic”.
Rezultatele vor contribui în continuare la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și la limitarea amprentei umane asupra resurselor naturale. Am urmărit utilizarea eficientă a resurselor naturale și antropice, transformarea oamenilor din „eco-indiferenți” în persoane interesate de probleme de mediu, dezvoltarea unei formule moderne de educație de mediu, dezvoltarea unei relații directe a oamenilor cu natura, dezvoltarea unui simț al responsabilității individuale și comunitare în raport cu natura.
Data de începere a proiectului a fost 1 septembrie 2022, iar perioada de implementare a fost de 15 luni.
Valoarea totală a proiectului care a făcut obiectul contractului de finanțare a fost de: 402.854,12de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de maximum 394.797,04 lei (reprezentând 98%), iar cofinanțarea din partea Asociației Preocupați de Viitor a fost de 8.057,08 lei (reprezentând 2%).