19.4 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Agent Green: ”Au înnebunit și elvețienii. De vineri, vor să ucidă lupii”

Alături de alte 158 de organizații, Agent Green atrage atenția că aceste măsuri radicale și unilaterale nu pun în pericol doar fragila populație de lupi din Elveția, ci afectează negativ întreaga populație de lupi din Alpii din Europa Centrală și de Vest

Începând cu data de vineri, 1 noiembrie, autoritățile din Elveția vor aplica o lege care vizează reducerea numărului de lupi, acțiune contestată de 158 de organizații care luptă pentru protecția mediului, printre care și Agent Green.

Au înnebunit și elvețienii. Vor să ucidă începând de vineri lupii, inclusiv acest exemplar tânăr. Ne-am unit forțele cu 158 de organizații pentru a stopa acest masacru. Am transmis această scrisoare șefului Guvernului și conducerii Convenției de la Berna care protejează strict lupul, ursul și râsul”, transmite organizația Agent Green.

”Noi, semnatarii acestei petiții, suntem extrem de îngrijorați de iminenta reducere a numărului de lupi în Elveția cu până la 70%, precum și de recenta modificare a legislației naționale elvețiene”

”Această acțiune subminează protecția lupilor și oferă un cadru legal pentru ca multe cantoane să extermine întregi haite până la un anumit număr, pe o bază preventivă, indiferent dacă acestea au cauzat sau nu pagube serioase în rândul animalelor domestice sau au amenințat oamenii”, se arată în petiția organizațiilor pentru protecția mediului.

Scrisoare adresată către șeful Guvernului din Elveția:

Potrivit textului scrisorii, preambul Convenției menționează în mod specific amenințările epuizării și extincției speciilor. Ca prădător de vârf și specie cheie, lupul contribuie la o viață animală și vegetală mai bogată.

Măsurile preventive, cum ar fi gardurile electrice și câinii de pază, sunt eficiente în reducerea atacurilor aspura animalelor domestice și ar trebui să fie implementate mai larg.

Există modalități mai bune de a coexista cu această specie cheie decât uciderea și reducerea aleatorie la scară largă”, transmis semantarii petiției.

Scrisoarea a fost adresată Consilierului Federal Albert Rösti și Comitetului Permanent al Convenției de la Berna

Originar din Elveția, lupul cenușiu (Canis lupus) a fost vânat până la extincție la sfârșitul secolului al XIX-lea, ultimul exemplar fiind împușcat în regiunea Ticino în 1872.

În anii ’90, lupii au început să recolonizeze natural țara din Italia, primul și cel mai cunoscut grup formându-se în 2012 în regiunea Calanda din Cantonul Grisons.

Protejat din 1986 conform Legii Federale privind Vânătoarea, lupul elvețian a fost documentat în 20 de cantoane, în principal în Alpi, dar și în Jura.

În 2022, Oficiul Federal pentru Mediu estima că există 250 de lupi ”maturi” în Elveția

KORA, care monitorizează populațiile de prădători mari în numele Confederației, estimează existența a 8 perechi și 31 de haite, dintre care 9 sunt transfrontaliere, partajate cu Franța și Italia.

Cu toate acestea, amenințările legate de uciderea legală și ilegală, coliziunile cu vehicule rutiere și trenuri, precum și populațiile mici și fragmentate, pun în pericol lupii elvețieni.

Legislația recent modificată ar permite Elveției să reducă populația cu până la 70%, punând în pericol nu doar supraviețuirea speciei în Elveția, ci și populația mai largă din Alpi

Legile cantonale ar permite reducerea numărului de haite sub pragul de 17 necesar pentru o ”populație minimă viabilă” a lupilor elvețieni.

Această lege contravine Convenției de la Berna, la care Elveția a aderat în 1981, și Convenției Alpilor, care recunoaște responsabilitatea țărilor de a menține populațiile, inclusiv populația carnivorilor mari.

Latest news
știri