12.8 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Metoda inedită pentru a face cafeaua mai gustoasă

Cafeaua devine mai gustoasă dacă faci acest lucru înainte de a măcina boabele.

Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a face cafeaua să aibă un gust mai bun, potrivit Science Alert.

Adăugarea de puțină apă peste boabele de cafea înainte de a le măcina ar putea fi secretul pentru o aromă mai plăcută la orele dimineții, sugerează o nouă cercetare.

Trucul se rezumă la reducerea cantității de electricitate statică generată de măcinarea boabelor de cafea întregi. Altfel, acestea se aglomerează și înfundă râșnița.

Marii împătimiți ai cafelei își umezesc boabele înainte de măcinare. Acum, oamenii de știință au confirmat că metoda este extrem de eficientă.

„Umiditatea, fie că este umiditatea reziduală din interiorul cafelei prăjite sau umiditatea externă adăugată în timpul măcinarii, este cea care dictează cantitatea de sarcină care se formează în timpul măcinarii”, spune Christopher Hendon, chimist de materiale la Universitatea din Oregon.

Hendon, care a arătat anterior cum înghețarea boabelor de cafea îmbunătățește aroma, a colaborat cu fostul vulcanolog de la Universitatea din Oregon, Joshua Méndez Harper (acum la Universitatea de Stat din Portland) pentru a investiga ce tipuri de cafea tind să se aglomereze.

Harper, Hendon și colegii au comparat boabe de cafea din surse comerciale și prăjite în laborator. Acestea au variat ca origine, timpi de prăjire și conținutul de umiditate. Ei au măsurat electricitatea statică din fiecare lot după măcinare. De asemenea, au măsurat dimensiunea particulelor de cafea proaspăt măcinată și aroma preparatului final.

Metoda inedită pentru a face cafeaua mai gustoasă

Măcinarea boabelor de cafea întregi în particule fine creează multă frecare. Aceasta generează electricitate statică la fel ca particulele de praf din penele vulcanice. Acelea se descarcă și produc fulgere.

Prin măcinarea de două ori a boabelor de cafea, cercetătorii au arătat că cea mai mare parte a electricității statice din cafeaua măcinată provine din fracturarea boabelor și mai puțin din frecarea dintre ele.

Comparând boabele măcinate cu și fără apă suplimentară, Harper și colegii au arătat, de asemenea, că adăugarea de apă înainte de măcinare a dus la un timp mai lung de extracție a espressoului și la o preparare constant mai puternică. Apa a pătruns prin zațul de cafea umezit și a scos mai multă aromă din boabele mai puțin aglomerate.

Hendon recomandă adăugarea a jumătate de mililitru pentru un espresso tipic, pentru a-i îmbunătăți consistența și aroma.

Deși sunt necesare experimente suplimentare pentru a testa diferite tipuri de râșnițe și metode de preparare a cafelei, cercetătorii concluzionează că „puțini stropi de apă au rezolvat problemele de aglomerare, canalizare și extracție slabă, ajutând în același timp în producerea celui mai gustos espresso”.

spot_img
Latest news
știri