13.9 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Asigurările obligatorii pentru câini pot costa o avere. Cine este obligat să aibă un astfel de “RCA”

Asigurarea pentru câinii violenți poate costa o avere

Ordonanța 55/2022 este cea care prevede că pentru anumite tipuri de câini proprietarii trebuie să îi declare la poliție, dar trebuie să aibă și asigurare pentru ei. Articolul 4 litera d arată că actul normativ impune: “ existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a”. Mai exact este vorba despre categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Practic pentru acest tip de câini proprietarii trebuie să încheie și asiguare de răspundere civilă. Potrivit studiifinaciare.ro pentru a acoperi o pagubă de 5000 de euro produsă de un câine, proprietarul trebuie să scoată cam 100 de euro anual din buzunar, practic la fel de mult ca asiguraea unei locuințe sau cât jumătate din RCA.

Sume colosale pentru o asigurare

Pentru o acoperire de 50.000 de euro, atunci proprietarul va plăti nu mai puțin de 970 de euro anual pentru animalul său. În cazul în care aceste dispoziții nu sunt respectate atunci, potrivit legii, poliţia poate dispune plasarea câinelui într-un adăpost, potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2), în cazul în care pericolul avut în vedere se menţine. Iar cheltuielile generate de întreţinerea câinelui aflat sub supraveghere se suportă de către proprietar sau de deţinătorul temporar al câinelui. De altfel aceiași ordonanță prevede că sunt două categorii de câini care trebuiesc luați în evidențele politiei.

Condiții pentru a deveni proprietar

În afară de cei mai sus menționați mai există categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la articolul 1 si categoria I și categoria II trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: a) să aibă vârsta minimă de 18 ani; b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu; c) să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei, se mai arată în ordonanță.

Latest news
știri