2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Bugetul pentru panouri fotovoltaice va fi de patru ori mai mare în 2023. Ministerul Mediului: 150.000 de proiecte vor putea fi finanțate

Bugetul prevăzut pentru panouri fotovoltaice, în 2023, va fi de patru ori mai mare decât anul trecut, și anume peste 3 miliarde de lei, conform Agerpres.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, e de părere că peste 150.000 de proiecte vor putea fi finanțate în acest an de bani alocați, interesul românilor pentru astfel de facilități fiind foarte ridicat.

„În România sunt peste trei milioane de case intabulate, locuințe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice.

Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanțare, interesul a fost unul uriaș și este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii și nevoii din partea cetățenilor“, a susținut ministrul.

Tánczos Barna a mai precizat că bugetul Administrației Fondului pentru Mediu este în curs de construire, iar anul acesta „vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puțin patru ori mai mare decât anul trecut.“

Bani mai mulți pentru panouri fotovoltaice. Se caută și debirocratizarea procesului de obținere a fondurilor

Potrivit ministrului Mediului, se caută soluții, împreună cu unitățile administrativ-teritoriale, pentru debirocratizarea procedurii de obținere a fondurilor, astfel încât să poată aplica pentru panouri fotovoltaice cât mai mulți cetățeni eligibili.

De asemenea, Tánczos Barna a spus că se are în vedere și finanțarea unor capacități de stocare, pentru ca energia produsă în timpul zilei să poată fi stocată de gospodării pentru „a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic“.

În acest sens, pe lângă fondurile Ministerului Mediului, se au în vedere și fondurile europene.

În ceea ce privește limitările programului, ministrul a spus că se au în vedere și limitările ce țin de importul panourilor în România sau producția acestora pe teritoriul țării, mai ales în contextul economic actual.

În urmă cu două săptămâni, Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, se arăta încrezător că UE va avea, până în 2030, energie regenerabilă, turbinele eoliene și panouri solare și fotovoltaice fiind printre sursele care pot asigura această capacitate.

spot_img
Latest news
știri