Kit de panouri fotovoltaice, instalate pe blocurile din București

Mai multe panouri voltaice vor putea fi instalate pe blocurile din Capitală. Proiectul poartă numele ”ÎntreVecini” și a fost derulat de ONG-ul Global Shapers Bucharest Hub. Se are în vedere crearea unei micro-comunități, axate în jurul sustenabilității.

Locatarii asociației care va câștiga grantul își vor lua angajamentul organizării unei serii de activități pe teme de sustenabilitate și climă, alături de echipa Global Shapers Bucharest Hub, se arată în comnunicat.

O altă măsură are în vedere revitalizarea comunităților urbane, dar și accentul pus energia verde. Scopul proiectului este încurajarea dialogului între diverși actori cheie care pot conlucra pentru crearea de obiceiuri și inițiative sustenabile în cât mai multe orașe din țară.

În viitorul apropiat se dorește continuarea proiectului prin atragerea de sponsorizări și fonduri publice. Astfel, în câțiva ani, România va ajunge la 10.000 de blocuri, pornind de la 2-3 blocuri anul acesta și crescând gradual”, se arată în comunicat.

România: țara cu un trecut comnunist care, paradoxal, a ucis noțiunea de comunitate

Proiectul ÎntreVecini va pune la dispoziție, în mod gratuit, resurse, informații și bune practici privind construcția de comunități aduse împreună de preocuparea acordată energiei verzi. Mihai Toader-Pasti, fondator proiectului a precizat că  schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa umanității, dar dincolo de riscuri, generează și oportunități.

Trecutul comunist al României a omorât ușor ușor spiritul de comunitate la oraș, social media a amplificat această problemă, iar pandemia a izolat cea mai mare parte dintre oameni. Prin proiectul ÎntreVecini ne propunem să ajutăm la rezolvarea mai multor probleme”, a declarat Mihai Toader-Pasti.

Panouri fotovoltaice, spații verzi și energie curată

De asemenea, fondatorul proiectului a adăugat că va fi generată, local, energie curată, vor fi amenajate spații verzi în vecinătatea blocurilor, dar și pe blocuri, scopul fiind reducerea efectul de insulă de căldură.

Vom cultiva plante și legume. Vom începe un dialog despre sustenabilitate, la bloc, aducând oamenii împreună”, a concluzionat Mihai Toader-Pasti.

Global Shapers Bucharest Hub este o comunitate de tineri lideri profesioniști din București, parte a organizației comunitare Global Shapers, o inițiativă a World Economic Forum, cu filiale locale în peste 400 de orașe din lume, din care fac parte peste 10.000 de tineri lideri care produc schimbare în comunitățile lor.