În contextul unei noi investiții de jumătate de milliard de lei pentru rachete antigrindină, ferimierii se revoltă. Aceștia spun că rachetele în care se investesc atât de mulți bani, nu doar că nu protejează de grindină, dar aduc și secetă. Programul este gestionat de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină, din subordinea Ministerului Agriculturii. Iar o astfel de rachetă costă aproximativ 1000 de euro, anul trecut fiind folosite nu mai puțin de 4200 astfel de dispozitive. Doar că beneficiarii direcți ai acestui program, respectiv agricultorii spun că programul este un dezastru, mai exact că rachetele aduc secetă. Unul dintre cei mai vehementi contestatari ai programului este Cosmin Olteanu, un fermier din Prahova.
„E o nenorocire de program”
“E o nenorocire de program. De când l-au introdus acum câțiva ani avem numai și numai probleme. Nicidecum nu aduce ploaie, ci numai secetă. Pur și simplu nu ne dorim acest program și suntem în situația lui dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau. Cei de la autoritate fug de noi, nu vor să se întâlnească cu noi ca să le explicăm de ce aceste rachete fac rău culturilor noastre. Nu știu să existe fermeieri fericiți cu acest program. Sunt prea puternici cei de la Antigrindină, unii bagă în buzunar de la rachete iar pe noi ne distrug. Unde amplasează aceste sisteme antigrindină în doi ani de zile își pun lumea în cap. La Vaslui le-au tăiat stația, altădată au tăiat cablurile de alimentare, nici la Timișoara nu le mai vor, nu le vrea nimeni” a declarat Cosmin Olteanu pentru newsweek.
„Fermierii și asiguratorii au pact pe daune”
Gheorghe Florescu Căunei, unul dintre cei reponsabili cu acest program spune că sunt foarte importante aceste rachete și de fapt fermierii mizează pe încasarea banilor de la asigurări. „Pe unii fermieri nu-i interesează sistemul antigrindină pentru că iau bani de la asigurări. Pe o suprafață anume un fermier în înțelegere cu asigurătorul cultivă doar 10-15 metri în adâncime și în mijloc nimic, după care bagă toata suprafața la calamități să își încaseze asigurările” a declarat acesta pentru sursa citată. Cert este că același sistem pe care îl folosim noi este folosit și în Europa de Est și în Rusia. Iar rachetele antigridină pot fi înlocuite oricând cu rachete de atac.