Găinile pot să roșească atunci când se simt emoționate, potrivit unui studiu publicat în Applied Animal Behavior Science și citat de Science Alert.
Cercetarea sugerează că, la fel ca în cazul oamenilor, această roșeață a pielii feței este un indiciu al unui răspuns emoțional.
Cercetările anterioare au demonstrat că roșeața feței poate indica stări de excitare la păsări precum ara și vulturi. Etologul de la Universitatea din Tours Delphine Soulet și colegii săi au examinat această trăsături. Ei au vrut să vadă dacă există vreun indicator al stărilor emoționale la găini.
Șase găini Sussex au fost filmate în diferite scenarii, unele naturale și altele în timpul diferitelor activități controlate. Acestea au inclus scenarii interesante și pline de satisfacții. Găinile s-au scăldat în nisnip, s-au hrănit cu viermi de făină, dar au fost și speriate și prinse.
Găinile roșesc la fel ca oamenii
Cu ajutorul a mii de fotografii luate din filmările găinilor și a unui algoritm special conceput, cercetătorii au analizat nivelul de înroșire a crestei, obrazului, lobului urechii și a bărbiei lor în timpul acestor diferite scenarii.
„Deși descoperirile noastre sunt preliminare din cauza unei dimensiuni reduse a eșantionului”, explică Soulet și echipa, „ele sugerează că mai puțină roșeață a obrajilor și a lobilor urechii poate indica stări de calm și mulțumire”..
În schimb, mai multă roșeață a feței pare să indice o excitare emoțională mai mare. Emoția apare inclusiv când găinile descoperă un aliment preferat, cum ar fi viermii.
Cu câteva cercetări suplimentare, roșeața facială ar putea deveni un indicator puternic al bunăstării puiului. Ar putea fi, de asemenea, utilă în interpretarea interacțiunilor sociale și a ierarhiilor dintre păsări individuale. Cercetătorii abia așteaptă să examineze și aceste conexiuni.