5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie, 2024

175 de națiuni discută despre cum se poate eradica poluarea cu plastic.

Se urmărește reducerea producției de materiale plastice și eliminarea produselor din plastic de unică folosință

Reprezentanții a 175 de națiuni s-au întâlnit la sediul UNESCO pentru a stabili cum se poate eradica poluarea cu plastic. Mai exact se dorește un acord istoric asupra cărora toți să cadă de acord și care să acopere întregul ciclu de viață al materialelor plastice. Macron a cerut cu această ocazie ca țările mai bogate să nu mai exporte deșeuri de plastic către cele mai sărace. „Poluarea cu plastic este o bombă cu ceas și, în același timp, este deja un flagel în prezent”, a spus el. Și a adăugat că materialele, bazate pe combustibili fosili, prezintă un risc pentru obiectivele de încălzire globală.

Reducerea producției de materiale plastice, o prioritate

El a spus că prioritățile negocierilor ar trebui să fie în primul rând reducerea producției de materiale plastice. Și interzicerea „cât mai curând posibil” a celor mai poluante produse precum plasticul de unică folosință. Mizele sunt mari, având în vedere că producția anuală de materiale plastice s-a dublat. Mai puțin de 10% este reciclat, în timp ce mai mult de o cincime este aruncat sau ars ilegal. Grupurile ecologiste și-au exprimat îngrijorarea cu privire la influența lobby-ului industriei asupra discuțiilor. În natură, microplasticele au fost găsite în gheața de lângă Polul Nord. Și în peștii care navighează în cele mai adânci adâncimi ale oceanelor.

La oameni au fost găsite microplastice chiar și în laptele matern

La oameni, bucăți microscopice de plastic au fost detectate în sânge, lapte matern și placentă. Plasticul contribuie, de asemenea, la încălzirea globală, reprezentând 3,4% din emisiile globale în 2019, potrivit OCDE. În februarie 2022, națiunile au convenit în principiu asupra necesității unui tratat obligatoriu. Pentru a pune capăt poluării cu plastic în întreaga lume, stabilind un termen ambițios pentru 2024 pentru a ajunge la un acord. De altfel se va discuta și despre interzicerea globală a articolelor din plastic de unică folosință. Multe țări sunt reticente în a viza reduceri absolute ale producției. Se insistă pe reciclarea și gestionarea îmbunătățită a deșeurilor ca fiind răspunsul.

spot_img
Latest news
știri