6.7 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

Poluarea stă în portofelul tău. Un nou studiu arată că plățile electronice sunt mult mai ecologice decât plățile cash

Obișnuiești să plătești cash? Un nou studiu a constatat că plățile electronice sunt mult mai ecologice.

Te-ai gândit vreodată că poluarea stă fix în portofelul tău? Worldline, lider global în servicii de plată, a publicat un studiu care arată potențialul uriaș al plăților electronice de a decarboniza sistemele de plată.

Raportul confirmă că plățile online în magazine produc niveluri de CO2 semnificativ mai scăzute față de plățile în numerar. În raport sunt de asemenea avute în vedere pârghii pentru decarbonizarea plăților digitale. Se dorește ca în final emisiile să fie reduse la sub 1 g de emisii de echivalent CO2 (CO2e) per tranzație.

Patrice Geoffron, profesor de economie la Universitatea Paris Dauphine-PSL, vrea să cuantifice și să compare emisiile de CO2e legate de diferitele metode de plată din Belgia. El a constatat că o tranzacție cash emite în prezent cu 14% mai multe emisii decât o tranzacție electronică. O plată în numerar în magazin generează 2,8 g de emisii de CO2e, comparativ cu 2,45 g pentru o plată digitală. Valorile obținute sunt fără a se ține cont de activitatea individuală de transport atunci când o persoană plătește cash.

De asemenea, dacă furnizarea și aprovizionarea sunt luate în considerare atunci când o persoană retrage numerar, pe baza unei singure retrageri de numerar care furnizează în medie numerar pentru 7 plăți individuale, emisiile de CO2e dintr-o plată în numerar sunt de 15 ori mai mari decât emisiile dintr-o plată digitală în magazin.

Poluarea se află în portofelul tău! Plățile electronice, mult mai ecologice decât plățile cash

Raportul estimează, de asemenea, emisiile de CO2e ale tranzacțiilor de plată online la 3g. Astfel, sunt propuse măsuri pentru reducerea amprentei lor de carbon cu până la 93%. Cel mai eficient mod – utilizarea smartphone-urilor.

„Industria plăților are la dispoziție o serie de pârghii pentru a o ajuta să se adapteze imperativului de decarbonizare. Acestea includ

  • eco-design;
  • eficiență energetică;
  • aprovizionare cu energie decarbonizată;
  • mecanisme de economie circulară;”, a zis Patrice Geoffron, profesor de economie, Universitatea Paris Dauphine-PSL

„Adoptarea continuă a plăților digitale aduce deja o contribuție pozitivă la ambițiile de reducere a CO2 ale Europei. Acestea sunt mai eficiente decât numerarul din punct de vedere al mediului. Dar, dincolo de acest beneficiu intrinsec al trecerii către plățile digitale, vestea bună a acestui studiu bazat pe datele la nivel național din Belgia este că există multe mai multe pârghii în față pentru a optimiza în continuare amprenta de CO2 a plăților digitale”, a zis Sébastien Mandron, CSR Officer, Worldline.

spot_img
Latest news
știri