În ultimele zile, Soarele a erupt în mod repetat. Mai multe ejecții de masă coronală (CME) au fost aruncate în direcția Pământului. Nu se știe când vor ajunge acestea pe Pământ, dar se prognozează că în următoarele nopți, aurora boreală va putea fi văzută din nou la latitudini joase, potrivit Science Alert.
Un grup de pete solare care se află în prezent în direcția Pământului au erupt.
În ultimele 24 de ore au existat 6 erupții de clasă M și o erupție de clasa X. Astfel de erupții pot provoca scurte întreruperi ale comunicațiilor de pe Pământ.
Erupțiile de clasa X sunt cele mai puternice erupții pe care le poate produce Soarele. Cele din clasa M sunt o categorie inferioară celei X.
Aici, pe Pământ, este puțin probabil ca o astfel de activitate să interfereze mult cu viața de zi cu zi. Totuși, CME-urile pot provoca furtuni geomagnetice atunci când se lovesc de magnetosfera Pământului. Schimbul de energie poate provoca perturbări majore în câmpul magnetic al Pământului și în atmosfera superioară.
Aurora boreală ar putea fi vizibilă din nou în România, la noapte
Particulele din CME și vântul solar intră în câmpul magnetic al Pământului și sunt deviate și accelerate de-a lungul liniilor câmpului magnetic către poli. De acolo sunt aruncate în atmosfera superioară a Pământului. Ca urmare a interacțiunii cu particulele din ionosferă, ele creează lumini strălucitoare frumoase, cu culori diferite în funcție de particulele implicate.
La începutul acestui an, am văzut cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimele decenii, clasificate la nivelul „extrem” G5. Furtunile care vin nu sunt de așteptat să fie atât de puternice, dar se estimează că vor fi și ele destul de mari, unele ajungând la G3, clasificate drept „puternice”, datorită unui fenomen numit CME canibal care produce o cantitate substanțială de material solar.
Un CME canibal apare atunci când două CME apar într-o succesiune relativ rapidă. Dacă al doilea CME călătorește mai repede decât primul, îl va ajunge din urmă și îl va „înghiți” pe cel mai lent. Astfel se formează un val uriaș de material solar care călătorește prin Sistemul Solar.
Se așteaptă ca cel mai mare impact al acestui val să fie resimțit pe 30 iulie, cu aurore văzute în emisfera nordică la latitudini extrem de joase, inclusiv în România. Aurorele polare pot să apară și în cea mai mare parte a Insulei de Sud a Noii Zeelande.