16.6 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Studiu: Schimbările climatice intensifică furtunile tropicale și precipitațiile extreme

Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală crește variabilitatea precipitațiilor și intensitatea taifunurilor, cu efecte devastatoare asupra regiunilor afectate, precum Taiwan, Filipine și China

Schimbările climatice provoacă modificări în ceea ce priveşte precipitaţiile în întreaga lume, afirmă oamenii de ştiinţă într-un nou studiu.

Cercetarea menţionează, de asemenea, intensificarea taifunurilor şi a altor furtuni tropicale, relatează Reuters citat de Știrile Pro TV.

În această săptămână, Taiwan, Filipine şi apoi China au fost lovite de cel mai puternic taifun al anului

Prin urmare, şcolile, firmele şi pieţele financiare au fost închise, în timp ce viteza vântului a crescut cu până la 227 km/h.

Pe coasta de est a Chinei, sute de mii de persoane au fost evacuate.

Conform oamenilor de știință, furtunile tropicale mai puternice fac parte dintr-un fenomen mai larg de extreme meteorologice determinate de temperaturi mai ridicate.

Studiu: Încălzirea globală amplifică variabilitatea precipitațiilor și intensifică furtunile tropicale

Cercetătorii au studiat datele meteorologice istorice şi au descoperit că aproximativ 75% din suprafaţa pământului a înregistrat o creştere a „variabilităţii precipitaţiilor” sau variaţii mai mari între vreme umedă şi uscată.

Temperaturile în creştere au sporit capacitatea atmosferei de a reţine umiditatea, ceea ce provoacă fluctuaţii mai mari ale precipitaţiilor, au spus cercetătorii în studiul publicat de revista Science.

Această situaţie se va amplifica pe măsură ce încălzirea globală continuă, sporind şansele de secetă şi/sau inundaţii”, au explicat cercetătorii.

Experții sunt de părere că schimbările climatice modifică, de asemenea, comportamentul furtunilor tropicale, inclusiv al taifunurilor, făcându-le mai puţin frecvente, dar mai puternice.

spot_img
Latest news
știri