Embrionii de șoarece, pentru prima dată în istorie, au fost crescuți în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale. Aceasta orbitează în jurul Pământului la aproximativ 400 de kilometri înălțime, conform Science Alert.
Experimentul a fost conceput și condus de biologul molecular Teruhiko Wakayama de la Universitatea din Yamanashi. Rezultatele arată că embrionii de șoarece pot supraviețui, cel puțin inițial, într-un mediu spațial.
„Există posibilitatea de a rămâne însărcinată în timpul unei viitoare călătorii pe Marte. Va dura mai mult de șase luni pentru a călători acolo”, a spus Wakayama pentru New Scientist.
„Vrem să ne asigurăm că vom putea avea copii în siguranță dacă va sosi momentul”, a adăugat el.
Embrionii de șoarece se dezvoltă în spațiu
În 2009, o echipă condusă de Wakayama a descoperit că microgravitația simulată a avut un efect dăunător asupra dezvoltării embrionare. Ovulele puteau fi fertilizate în microgravitație, dar implantarea ovulelor fertilizate nu a avut succes.
Acum, noul studiu s-a concentrat pe dezvoltarea timpurie a embrionului. Cercetătorii au fertilizat embrioni de șoarece și i-au dezvoltat până la stadiul de două celule. I-au înghețat și i-au transportat pe ISS. Acolo, au fost dezghețați și crescuți de astronauți într-un aparat special conceput special pentru acest scop.
Pe parcursul a patru zile, astronauții au cultivat embrionii, păstrându-i în paraformaldehidă la sfârșitul experimentului pentru a fi transportați înapoi pe Pământ și analizați de echipa lui Wakayama.
Au fost mai multe seturi de embrioni. Unul a fost cultivat pe Pământ într-un mediu gravitațional de control. Un al doilea grup de control pe ISS a fost cultivat în simularea gravitației Pământului. De asemenea, a existat și un grup experimental cu microgravitația.
Rata de supraviețuire a ambelor grupuri de la bordul ISS a fost mai mică decât rata de supraviețuire pe Pământ. Dar acei embrioni care au supraviețuit s-au dezvoltat normal, au descoperit cercetătorii.
Deși rata de supraviețuire a fost semnificativ mai mică în spațiu, faptul că au supraviețuit este un semn încurajator. De asemenea, au existat și alți factori distincție de gravitație care ar fi putut contribui la rata scăzută de supraviețuire în spațiu.
Cercetările nu au luat în considerare efectele radiațiilor, care sunt mult mai mari în spațiu decât pe Pământ.
Dezvoltarea a fost, de asemenea, oprită în stadiul de blastocist. Nu se știe dacă dezvoltarea în uter ar duce la rezultate diferite.