5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

Nivel record de morți din cauza crizei climatice

În anul 2023 a fost înregistrat un record în ceea ce privește numărul de decese cauzate de criza climatică.

Un nivel record de morți a fost înregistrat, în 2023, din cauza crizei climatice. Fenomenul a accelerat insecuritatea alimentară și răspândirea bolilor infecționase, potrivit The Guardian.

Aceste lucruri au fost evidențiate în cel de-al 9-lea raport al The Lancet Countdown.

„Înregistrarea din amenințărilor iminente pentru sănătate ale inacțiunii climatice dezvăluie cele mai îngrijorătoare descoperiri de până acum”, a avertizat dr. Marina Romanello, director executiv al Lancet Countdown la University College London.

„Încă o dată, anul trecut a doborât recordurile schimbărilor climatice cu valuri de căldură extreme, evenimente meteorologice mortale și incendii devastatoare care au afectat oamenii din întreaga lume. Nicio persoană sau economie de pe planetă nu este imună [la] amenințările asupra sănătății provocate de schimbările climatice.

Extinderea combustibililor fosili și a emisiilor record de gaze cu efect de seră agravează aceste efecte periculoase asupra sănătății. De asemenea, amenință să inverseze progresele limitate realizate până acum și să pună un viitor sănătos mai departe de acces”, a adăugat ea.

Nivel record de morți din cauza crizei climatice

În 2023, seceta extremă care a durat cel puțin o lună a afectat 48% din suprafața terestră globală. Perioada de caniculă a fost cu 50 de zile mai lungă decât ar fi durat în mod normal. 151 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară moderată sau severă

Ei au fost expuși la malnutriție și alte riscuri pentru sănătatea lor.

Decesele cauzate de căldură în rândul persoanelor de peste 65 de ani au crescut cu 167% în 2023, comparativ cu anii 1990.

Temperaturile deosebit de ridicate au provocat și o scădere a orelor de somn. Somnul pierdut în 2023 a fost cu 6% mai ridicat decât media 1986-2005. Este clar cunoscut faptul că lipsa somnului afectează sănătatea mintală și fizică.

Canicula a amplificat de asemenea vremea caldă și uscată. Furtunile de praf au contribuit la o creștere cu 31% a numărului de oersoane expuse la concentrații mari de particule. Simultan, boli precum malaria sau West Nile au continuat să se răspândească în zonele cu temperaturi ridicate.

Guvernele nu țin seama de efectele deosebit de grave ale cirzei climatice

„Guvernele și companiile continuă să investească în combustibili fosili. Asta duce la emisii de gaze cu efect de seră ridicate și pierderi de copaci. Astfel se reduc șansele de supraviețuire ale oamenilor de pe tot globul”, scriu autorii.

Tot în 2023, emisiile globale de dioxid de carbon legate de energie au atins un maxim istoric. Mai mult proporția combustibililor fosili în sistemul energetic global a atins 80,3% din toată energia.

Raportul arată clar, „schimbările climatice nu reprezintă o amenințare îndepărtată, ci un risc imediat pentru sănătate”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

spot_img
Latest news
știri