19.3 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

România va beneficia de un sistem de supraveghere video pentru monitorizarea transportului de lemn

Investiția are o valoare de 46 de milioane de euro

Prin intermediul unei hotărâri de Guvern aprobată, Ministerul Mediului anunță că România va fi dotată cu un sistem de supraveghere video special dedicat transportului de lemn, la nivel național.

Această investiție va dezvolta capacitatea de control, monitorizare și supraveghere a pădurilor, prin intermediul unui sistem informatic integrat, finanțat prin PNRR.

Sistemul de supraveghere video dedicat transportului de lemn va fi asemănător celui pentru verificarea valabilităţii rovinietei

Acest sistem, asemănător celui pentru verificarea valabilităţii rovinietei, va cuprinde şi o reţea de camere video amplasate pe întreg teritoriul naţional şi va fi interconectat cu sistemul de trasabilitate a materialelor lemnoase SUMAL 2.0”, a transmis ministrul Tanczos Barna.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va finanța un proiect în valoare de 46 de milioane de euro, dedicat Componentei 7 – Transformare Digitală, Digitalizare în domeniul mediului.

Acesta va presupune implementarea unor servicii informatice integrate de supraveghere, control și monitorizare a fondului forestier, utilizarea de soluții digitale pentru păduri și monitorizarea transportului de masă lemnoasă

Potrivit reprezentanților Ministerului, analizând compoziția spectrală a pixelilor, pot fi derivați parametri precum indicele de vegetație, estimarea stării de sănătate a pădurilor (uscăciune, defoliere, incendii) și a habitatelor.

Datorită frecvenței comparării imaginilor (o dată pe lună), se va putea analiza tendința în ceea ce privește impactul schimbărilor climatice.

Astfel, instituția va putea dezvolta măsuri precise de adaptare a politicilor de mediu.

Latest news
știri