0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Mii de anghile au fost găsite moarte în Noua Zeelandă

Fenomenul de morți în masă pentru diferite specii de pești ajunge până în Noua Zeelandă, unde au fost descoperiți peste 3.500 de pui de anghila morti

Peste 3.500 de anghile au fost găsite morarte în pârâul Kauritutahi din nordul Noii Zeelande, conform Science Alert.

Se pare că este pentru a doua oară când anghilele mor în masă anul acesta. Mii de anghile adulte au fost de asemenea găsite moarte în urmă cu o lună, în sudul țării. Atunci, cauza incidentului a fost un poluant toxic. În cazul de față este însă vorba de pui de anghilă.

Autoritățile investighează problema, însă există semnale că schimbările de mediu ar putea fi cauza.

Hona Edwards, un membru al unui grup local care protejează pârâul, a observat o scădere a calității apei din pârâul Kauritutahi în ultimii ani.

După incident, Edwards a testat căile navigabile în amonte și în aval. El a descoperit că niciunul dintre parametrii analizați nu se afla în intervalul lor obișnuit. Chiar și nivelul de oxigen dizolvat era depășit.

„Am observat o acumulare de alge care, în general, se datorează încălzirii apei din râu”, a spus Edwards pentru Avneesh Vincent la The Northern Advocate.

Cauza – cel mai probabil influența umană

Acest eveniment este doar cel mai recent dintr-un val de morți în masă de pești de pe planetă.

Aproximativ 1.200 de tone metrice de sardine și macrou au fost descoperite plutind pe țărmurile Japoniei în decembrie anul trecut. În iunie 2023, mii de pești morți au ajuns pe coasta Golfului Texas. În martie anul trecut, unul dintre cele mai lungi râuri din Australia a fost sufocat de milioane de corpuri de pești putrezite. În 2022, 300 de tone de cadavre de pești au înfundat râul Oder, între Polonia și Germania.

În timp ce aceste evenimente sunt raportate ca incidente izolate, multe par să împărtășească modele similare care indică influența omului. Volumele reduse de apă sau fluxurile de apă din agricultură, plus seceta, împreună cu creșterea nutrienților din poluanți, precum și temperaturile mai calde, alimentează excesul de alge care privează apele de oxigen. De cealaltă parte sufocă viața din interior.

spot_img
Latest news
știri