20.4 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Orașul din România unde nămolul din stația de epurare e transformat în compost pentru agricultură. Costurile cu eliminarea, reduse cu 80%

O stație de epurare din România a fost prezentată ca exemplu de bune practici.

În Mioveni, la stația de epurare, nămolul este transformat în compost pentru terenurile agricole. Costurile cu eliminarea nămolului sunt reduse cu 80%, conform Adevărul.

Comisia pentru Mediu din Senatul României a prezentat ca exemplu de bune practici proiectul de la Mioveni. Acesta a început în urmă cu 8 ani, iar în prezent clienții pentru compost se găsesc atât în Argeș, cât și în județele vecine.

Întregul proces de transformare al nămolului în compost durează aproximativ 8 săptămâni. Perioada asigură distrugerea agenților patogeni, a bacteriilor și a tuturor semințelor de buruieni. Produsul rezultate are o umiditate de 33% și pH 6,9.

„OSIM-ul confirmă că este conform compostul pe care noi îl producem la Mioveni. De fiecare dată când producem acest compost fertilizant prelevăm analize și din nămolul eliminat și din materialul de structură cu care amestecăm nămolul, iar apoi facem și alte analize la finalul compostului, în special în ceea ce privește metalele grele”, a declarat Nicolae Tudose, director Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, operatorul ce administrează stația de epurare din oraș, pentru ziarul Adevărul.

Ca urmare a implementării proiectului, costurile cu eliminarea nămolului au fost reduse cu 80%. Produsul rezultat este acum folosit de numeroși fermieri din sudul țării. Anual, la Mioveni se produc aproximativ 800 de tone de compost. Prețul per tonă variază de la 200 de lei, la 250 de lei, în funcție de cantitatea cumpărată.

Latest news
știri