14.9 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Azomureș a reluat producția de îngrășaminte

Azomureș repornește la 10% din capacitate după ce mai bine de doi ani combinatul a fost închis. În vara lui 2022 a mai fost repornit temporar.

Producția de îngrășaminte a combinatului chimic, Azomureș, a fost reluată. Asta după ce a fost suspendată în 2021 cu scurte reporniri în vara anului trecut. De altfel, și reprezentanții fabrici spun că producția va fi reluată, dar la nivel mic. „Da, am reluat parțial producția de îngrășăminte. Aproximativ 10% din producția normală. Am folosit amoniac din import, dintr-o țară europeană în care pretul gazului este mai mic. Am pornit astfel o instalație de Acid Azotic (produs intermediar) și una de Azotat de Amoniu (îngrășământ, produs final).

Producția va fi la nivelul de 10%

Instalațiile vor fi în funcțiune câteva zile, apoi câteva zile de pauză necesare aprovizionării cu amoniac și apoi reluăm producția, la același nivel – 10%. În funcție de condițiile economice preț gaz-preț îngrășăminte, vom lua o decizie pentru săptămânile următoare”, au spus cei de la Azomureș pentru Economedia. Fabrica este unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din țară și printre ultimii rămași în domeniu care sunt încă în funcțiunea.

Cel mai mare consumator de gaz din România

Pe de altă parte este și cel mai mare consummator individual de gaz. În mod normal, la capacitate maximă, Azomureș ar consuma 3 milioane de metri cubi pe zi. Având în vedere că funcționează la 10% din capacitate, asta înseamnă că va consuma 300.000 de metri cubi pe zi. Pe de altă parte, Executivul a anunțat că va încerca și o promovare a unui ajutor de stat pentru industria energegointensivă. Astfel, ajutorul ar fi în valoare de 1,7 miliarde de euro. Iar din această sumă, aproape un sfert, mai exact 400 de milioane ar fi destinate domeniului în care activează și Azomureș. „Repornirea parțială de care am amintit nu are legatură cu acest proiect. Dar, cu siguranță proiectul, dacă va fi pus în practică, ar ajuta industria din România”, au mai explicat cei de la fabrică.

spot_img
Latest news
știri