21.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Prețul gazelor va crește cu 30%, avertizează specialiștii 

De la 1 aprilie 2025 prețul gazelor este posibil să explodeze din cauza noului regulament legat de emisii.

Reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic va crea un boom la prețul gazelor, astfel că specialiștii spun că este posibil să crească cu peste 30% după 1 aprilie 2025. Studiul realizat de Asociația Energia Inteligentă arată că acel regulament va avea impact și asupra securității energetice, dar și asupra sărăciei energetice a României. „Propunerea de Regulament European interzice de la momentul intrării lui în vigoare evacuarea gazelor în atmosferă și arderea gazelor la faclă, cu excepția unor cazuri stipulate expres și la randamente de ardere de peste 98%. Astfel, se impune transformarea instalațiilor tehnologice din sisteme de producție deschise în sisteme de producție închise, astfel încât să se prevină disiparea în mediu a emisiilor de metan”, se precizează în studiu.

Vor trebui înlocuite instalațiile existente cu unele prevăzute în legislație

„Instalațiile tehnologice pentru exploatarea țițeiului și gazelor au fost construite în conformitate cu legislația în vigoare la momentul edificării lor, fiind realizate în diferite perioade de timp. Astfel, instalațiile care sunt construite în sistem deschis nu vor mai fi  permise după intrarea în vigoare a Regulamentului, care nici nu prevede o derogare pentru țări care au zeci de mii de sonde și de instalații de producție, așa cum este cazul României. Realist vorbind, ținând seama de numărul mare de instalații din zona de extracție țiței si gaze naturale care ar trebui înlocuite în țara noastră, de capacitatea de proiectare, construcții montaj, timpul de obținere a avizelor și autorizațiilor, ar fi  necesari cel puțin 10 ani pentru a duce la îndeplinire o astfel de obligație și cheltuieli de miliarde de euro”, se mai arată în studiu.

Cum vor crește prețurile

Din aceste pricini, va exista o creștere a prețului, după cum urmează:

-la consumatorii casnici prețul plătit după 1 ianuarie 2025 va fi de 31%, mai ales că acesta nu va mai fi plafonat.

-la consumatorii non casnici, dar care consuma sub 50.000 MWh/an  va exista același tip de majorare ca si la cei casnici.

-la consumatorii noncasnici cu consum peste 50.000 MWh/an – va exista o creștere a prețului cu până la 31%.

spot_img
Latest news
știri