Bosforul e plin de microplastic, a constatat un nou studiu condus de cercetători turci. Acesta e provenit în cea mai mare parte de la mucurile de țigară, potrivit AA.
Cercetarea condusă de Nuket Sivri, lector la Departamentul de Inginerie a Mediului de la Universitatea din Istanbul-Cerrahpasa, a descoperit până la 35 de mucuri de țigară pe metru pătrat. Un muc de țigară de 1 centimetru conține peste 15.000 de particule de microplastic.
Din cei peste 8 miliarde de locuitori ai acestei planete, numărul fumătorilor se ridică la 1,3 miliarde. 75% dintre acești fumători își aruncă mucurile de țigară în zonele publice, unde acestea se transformă în microplastice.
Mucurile de țigară poluează mai mult decât pungile de plastic
Nuket Sivri a declarat pentru Andalou că cercetarea ei vizează determinarea gradului de poluare cu microplastic provenit din mucurile de țigară în Istanbul. Ea a adăugat că eliberarea de microplastic provenit din mucurile de țigară este semnificativ mai mare decât cea provenită din pungile de plastic. Acest lucru se datorează materialelor toxice și substanțelor chimice pe care le conțin.
„Am colectat mostre din patru zone de coastă diferite din Istanbul și probe terestre din zona campusului Universității din Istanbul-Cerrahpasa. Am efectuat măsurători și analize avansate.
Un muc de țigară de 1 centimetru conține peste 15.000 de particule de microplastic structurate cu fibre. În propriul nostru studiu, am observat că un muc de țigară de 1 centimetru conține între 15.000 și 17.600 de particule de fibre.”, a precizat Sivri
„116 mucuri de țigară într-un metru pătrat”
Consumul de tutun provoacă moartea a peste 8 milioane de oameni anual, potrivit lui Sivri. De asemenea, duce la 80 de milioane de tone de emisii de carbon în fiecare an.
Ea spune că problema ar trebui abordată cu seriozitate din cauza daunelor pe care le provoacă asupra mediului.
„În unele zone de coastă, am găsit 7 mucuri de țigară pe 1 metru pătrat, în timp ce în altele acest număr a urcat la 35. Acest lucru se aplică zonelor de coastă, dar numărul crește în zonele terestre. Puteți întâlni 116 mucuri de țigară într-un metru pătrat”, a zis ea.
„Nu este un produs care se poate descompune, dezintegra sau dispărea în mod natural”, a explicat Sivri.