4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Inteligența Artificială (IA) folosită pentru a salva delfinii pe care le dispariție

Cercetătorii au folosit IA pentru a cartografia mișcările a două specii de delfini pe cale de dispariție. Au antrenat o rețea neuronală pentru a recunoaște clicurile și fluieraturile unice ale animalelor.

Descoperirile, publicate în Scientific Reports, ar putea duce la strategii de conservare mai bune. Și ar putea ajuta cercetătorii să-și construiască o imagine exactă a mișcărilor delfinilor prin IA. Pe o vastă zonă de pădure tropicală care devine scufundată în fiecare an după sezonul ploios. Utilizarea sunetului este mult mai puțin invazivă decât tehnicile convenționale de urmărire. Cum ar fi utilizarea etichetelor GPS, a bărcilor sau a dronelor aeriene. „Sunetul este probabil singurul sentiment pe care îl știm pe care îl împărtășim cu toții pe Pământ”. Spune coautorul Michel André, bioacustician la Universitatea Tehnică din Catalonia din Barcelona, ​​Spania. André și colegii săi au vrut să exploreze activitatea a două specii, boto și tucuxi.

Sunetul descifrat de IA este cel prin intermediul căruia s-a realizat cartografierea

Cercetătorii au plasat microfoane subacvatice în mai multe locuri pentru a asculta cu urechea unde se află animalele. Pentru a distinge sunetele delfinilor de peisajul sonor zgomotos al Amazonului, au apelat la IA. Și au introdus înregistrările într-o rețea neuronală de învățare profundă. Ea este capabilă să clasifice sunetele în timp real. Folosind IA cercetătorii pot analiza volume de informații „care altfel ar fi aproape imposibile”. Spune Federico Mosquera-Guerra, care studiază delfinii amazonieni la Universitatea Națională din Columbia din Bogotá. IA a fost antrenat pentru a identifica trei tipuri de sunet: delfin, precipitații și motoare de bărci. Ambele specii de delfini folosesc aproape constant clicuri de ecolocație pentru a-și simți mediul și comunică cu ceilalți fluierând.

Cele două populații de delfini scad cu 50% în fiecare an

Detectarea acestor clicuri și fluiere le-a permis cercetătorilor să cartografieze mișcările animalelor. Botos și tucuxis au fluiere distincte, potrivit IA, astfel încât rețeaua neuronală ar putea face distincția între specii. Ambele specii de delfini sunt pe cale de dispariție: estimările sugerează că populația de boto scade cu 50% la fiecare zece ani. Iar populația de tucuxi la fiecare nouă ani. Monitorizarea prin IA, când și unde se mișcă animalele va permite cercetătorilor să ajute la protejarea populațiilor lor. Și să vină cu măsuri care să ajute „comunitățile indigene să coabiteze cu prezența delfinilor”, spune André. Delfinii pot perturba pescuitul în câmpiile inundabile, de exemplu, concurând pentru pești sau încurcându-se în plase.

spot_img
Latest news
știri