17.2 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

Renunță la acest fruct din smoothie

Un fruct pe care îl adaugi cu regularitate în smoothie ar putea afecta aportul de antioxidanți venit din alte fructe.

Data viitoare când vă faceți un smoothie, ar fi cazul să renunțați la banană, conform Science Alert.

Chiar dacă banana conține potasiu și face smoothieul foarte cremos, conform cercetătorilor de la Universitatea din California Davis (UCD), există ceva în banane care ar putea anihila antioxidanții din fructe de pădure.

Antioxidanții în acest caz se numesc flavonoli. Se găsesc în alimentele pe bază de plante, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul, cacao, mere, pere și piersici. Majoritatea dintre noi nu primim suficienți flavonoli din alimentația zilnică.

Când o persoană mănâncă alimente bogate în flavonoli, compușii sunt absorbiți rapid în fluxul sanguin. Acolo, aceștia sunt ulterior procesați.

Metaboliții rezultați au fost asociați cu beneficii precum îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a funcției cognitive. Dar noi experimente sugerează că atunci când se adaugă doar o singură banană la un amestec de fructe de pădure, acești metaboliți nu sunt nici pe departe la fel de abundenți.

Renunță la acest fruct din smoothie

Într-un studiu controlat, cercetătorii de la UCD au dat unui grup mic de opt participanți fie un smoothie bogat în flavonol, fie o capsulă simplă de flavonol. Ulterior, testele au arătat o creștere a nivelului metaboliților de flavonol din sângele lor.

Când voluntarii au consumat un smoothie cu banane, totuși, metaboliții din sângele lor au fost cu 84% mai puțini decât după o doză pură de flavonol.

„Am fost cu adevărat surprinși să vedem cât de repede adăugarea unei singure banane a scăzut nivelul de flavonoli din smoothie și nivelul de flavanol absorbit în organism”, spune nutriționistul Javier Ottaviani de la UCD.

„Acest lucru evidențiază modul în care prepararea alimentelor și combinațiile pot afecta absorbția compușilor dietetici din alimente”, adaugă el.

Motivul pentru care bananele au acest efect asupra flavonolilor are probabil de-a face cu o enzimă numită polifenol oxidază (PPO). Aceasta e implicată în procesul de oxidare care face și bananele maro bananele atunci când sunt curățate.

Expuși la banană, antioxidanții „elimină” PPO. Ei nu mai pot să aducă beneficii în interiorul corpului nostru.

Când un smoothie cu banane și fructe de pădure cu PPO ridicat a fost lăsat la temperatura camerei în experimente, cercetătorii au descoperit că conținea mai puțini flavonoli decât un smoothie pur cu fructe de pădure după o oră de așteptare

Când PPO din banane a fost inhibat, totuși, flavonolii au persistat.

Acest lucru sugerează că PPO poate limita proprietățile flavonolilor înainte ca acestea să intre în corpul uman.

Cercetările au continuat

Pentru a vedea dacă bananele pot „dezarma” și antioxidanții din stomac, cercetătorii au cerut la 11 participanți să consume două băuturi separate în același timp: un smoothie de banane și unul de fructe de pădure.

Acest lucru a împiedicat PPO să interacționeze cu flavonolii înainte de ingerare. Apoii, cercetătorii au descoperit că metaboliții de flavonol nu erau la fel de prezenți în fluxul sanguin al participanților după ce au băut cele două smoothie-uri separat.

Studiul a fost efectuat doar în rândul unui număr mic de participanți de sex masculin. Cu toate acestea, cercetătorii de la UCD cred că descoperirile lor inițiale merită o atenție științifică suplimentară.

spot_img
Latest news
știri