România este departe de a fi fruntașă la reciclarea ambalajelor pe care producătorii le pun pe piață, rezultă din calculele Comisiei Europene. Din cifrele obținute în urma controalelor inspectorilor Administratiei Fondului de Mediu, începând cu 2015 și până în prezent, rezultă că românii își fură singuri căciula și când vine vorba de reciclare.
Verificările au scos la iveală faptul că numărul deșeurilor de pe piață raportate de producători nu concordă cu cantitatea reciclată de populație, motiv pentru care au început să curgă amenzile, încă din 2015. Din cauza unei legislații deficitare care a dus la contestarea amenzilor în instanță, procedura a fost un pic îngreunată. Însă, odată cu noile directive UE, legislația românească în privința deșeurilor și a reciclării, a căpătat claritate.
800 euro/t, amenda pentru deșeurile nereciclate. De ce e necesară colectarea selectivă
Așa că, de acum înainte, atât Organizațiile care Implementează Obligațiile privind răspunderea extinsă a Producătorilor (OIREP) sau, mai pe românește, sistemul prin care statul gestionează această activitate, cât și producătorii, urmează să plătească amenzi dacă raportările din teren nu concordă cu acela din scripte. Lucru care nu este deloc îmbucurător pentru romanul de rând care plătește factură la gunoi, pe de o parte, dar mai achita indirect, din buzunar, și amenzile pe care Statul Român și producătorii le vor plăti pentru fiecare tonă de deșeu nereciclat.
Estimările arată că România va plăti în 2023 o amendă de 800 euro/tonă pentru cele 250 000 tone deșeuri nereciclate din cele 500 000 tone anunțate de producători a fi pe piață. Banii se vor achita de la buget, însă producătorii vor dori să-și acopere banii dați pe amenzi. Lucru care se va resimți în prețul mărfii de pe raft. Statul Român, la rândul lui, trebuie să-și optimizeze metoda de a determina administrațiile publice locale, prin controale mai multe și mai serioase, să raporteze cifrele corecte, pentru evitarea oricăror alte penalități.