Update, 18 ianuarie. Oficialii Gărzii de Mediu verifică aspectele semnalate, în acest moment. Revenim cu detalii.
Știre inițială
Cetățenii din zona București-Ilfov au alertat Garda de Mediu, luni, 16 ianuarie. Ei susțin că aerul a devenit irespirabil, că miroase puternic a gaz și a gunoi putrezit(n.r. levigat). Mai mult, spun că îi ustură ochii și gâtul în propria locuință. Potrivit Rador, senzorii reţelei Aerlive au indicat depăşiri de până la 100 la suta ale nivelului de particule in suspensie PM 2.5, ceea ce înseamnă poluare maximă.
Cele mai afectate zone sunt: Prelungirea Ghencea, Apusului, Chiajna-Roşu, Giulesti- Sârbi, Viilor, Voluntari, Glina, Magurele, Bucurestii Noi, apoi Bragadiru si Lacul Morii. Agenția pentru Protecția Mediului(APM) a alertat Garda de Mediu, instituție care, până la acest moment, nu a comunicat public sursa poluării.
Reamintim, într-o adresă remisă ȘtireaVerde, oficialii Gărzii de Mediu au precizat că nu dețin laboratoare de mediu, pentru constatarea nivelului de poluare, ci apelează la firme autorizate în acest sens.
Capitala, din nou poluată la maximum: „Oare cât se mai ard deșeurile?”
Cetățenii care locuiesc în zonele menționate mai sus au scris, inclusiv pe rețelele de socializare cât de mult îi afectează această poluare: „Miroase a gaz, ne ustură nasul și gâtul în casă. Oare cât se mai ard deșeurile în Capitală?”, sunt doar câteva dintre mesajele care au ajuns la autoritățile competente să ia măsuri.
Oamenii cred că această poluare este, în fapt, efectul arderilor ilegale de deșeuri. Potrivit normelor în vigoare, deșeurile nu pot fi arse în mod neautorizat, reprezentând infracțiune de mediu.
La sfârșitul anului trecut, Garda de Mediu a amendat cu suma de 100 000 de lei administratorul depozitului „Vidra”,(n.r. unde se depozitează gunoaiele din Capitală) societate ECO SUD SA. Potrivit informațiilor noastre, reprezentanții acestei societăți nu au făcut nimic pentru a opri scurgerea levigatului. De asemenea, stațiile de captare a gazului nu au funcționat corespunzător, lucru care afectează grav Mediul, dar mai ales sănătatea publică.